Cannes Film Festivali başladı

07-07-2021
Rûdaw
Etiketler Cannes Film Festivali Sinema Sanat
A+ A-

Haber Merkezi – 74'üncüsü düzenlenen Cannes Film Festivali, Fransa'nın Cannes kentinde başladı. Festivalin açılış gününde “Annette” müzikal filminin gösterimi yapıldı.  

Festival 17 Temmuz'da sona erecek.

Amerikalı yönetmen Spike Lee'nin başkanlığını yapacağı festivali jürisinde "Fransız ve Senegalli yönetmen ve oyuncu Mati Diop, Fransız sanatçı Mylene Farmer, Amerikalı oyuncu Maggie Gyllenhaal, Avusturyalı yönetmen Jessica Hausner, Fransız oyuncu, yönetmen ve sanatçı Melanie Laurent, Brezilyalı yönetmen ve senarist Kleber Mendonça Filho, Fransız oyuncu Tahar Rahim ve Güney Koreli oyuncu Song Kang-ho yer alıyor.

Jüri üyelerinin 5'i kadın. Mayısta yapılması planlanan 74. Cannes Film Festivali, koronavirüs salgını nedeniyle 6-17 Temmuz'a ertelenmişti.

Festivalin “Avrupa Film Pazarı”nda (Marche du Film) Türkiye standı da açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfının iş birliğinde organize edilen Türkiye standı festivalde yer alacak.

Standta, Türk sinemasının uzun metraj, kısa metraj ve belgesel türlerindeki en yeni ve geliştirme aşamasında olan projeleri tanıtılacak, Türk filmleri uluslararası arenada görücüye çıkacak.

Semih Kaplanoğlu'nun “Bağlılık” üçlemesinin ikinci filmi olan "Bağlılık Hasan", "Belirli Bir Bakış" seçkisinde yarışacak.

20 filmin yarışacağı seçkinin jüri başkanlığını İngiliz yönetmen ve senarist Andrea Arnold üstlenecek. Jüride yönetmen ve yapımcı Mounia Meddour, oyuncu Elsa Zylberstein, yönetmen, yapımcı ve senarist Daniel Burman ile yönetmen, yapımcı ve oyuncu Michael Covino yer alacak.

Ana yarışmanın jüri başkanlığını Amerikalı yönetmen Spike Lee'nin yapacağı festivalde, 24 film Altın Palmiye için yarışacak.

"Yabancı Film Yapım Desteği" anlatılacak

Festivalde bilgi ve teknoloji aktarımı, yerel fon kaynaklarına erişim, potansiyel pazarlar oluşturulması ve tanıtım faaliyetlerinin gelişmesi gibi sebeplerle sinema sektöründe önemli hale gelen ortak yapım ve proje imkanları görüşülecek.

Yeni sinema yasası ile yürürlüğe giren, yabancı film yapımcılarına uzun metraj film, belgesel ve televizyon dizileri için Türkiye'de harcadıkları tutarın yüzde 30'una kadarının iade edilebilmesine imkan sağlayan "Yabancı Film Yapım Desteği" uluslararası film yapımcılarına anlatılacak.

Destek ile doğal plato özelliğine sahip Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünün artacağı ve önemli film çekim merkezlerinden birisi olacağı öngörülüyor.

Ana Yarışma:

A Hero – Asghar Farhadi

Tout s’est bien passé – François Ozon

Tre Piani – Nanni Moretti

Titane – Julia Ducournau

The French Dispatch – Wes Anderson

Red Rocket – Sean Baker

Petrov’s Flu – Kirill Serebrennikov

Memoria – Apichatpong Weerasethakul

Lingui – Mahamet-Saleh Haroun

Les Olympiades (Paris 13th District) – Jacques Audiard

Les Intranquilles (The Restless) – Joachim Lafosse

La Fracture – Catherine Corsini

Julie (The Worst Person in the World) – Joachim Trier

Hytti NRO 6 (Compartment NO.6) – Juho Kuosmanen

Haut Et Fort (Casablanca Beats) – Nabil Ayouch

Ha’berech (Ahed’s Knee) – Nadav Lapid

Drive My Car – Ryusuke Hamaguchi

Bergman Island – Mia Hansen-Love

Benedetta – Paul Verhoeven

A feleségem története (The Story of My Wife) – Ildikó Enyedi

Flag Day – Seann Penn

Annette – Leos Carax

France – Bruno Dumont

Nitram – Justin Kurzel

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli