Hewlêr (Rûdaw) – Dünyaca tanınmış Amerikalı belgesel fotoğrafçısı Susan Meiselas’ın, Berlin’deki sergisinde 1991 yılında Kürdistan’da belgelediği tarihi fotoğraflar da yer alıyor.
Dünyanın Nikaragua savaşı ve Amerika Karnavalı çalışmalarıyla tanıdığı belgesel fotoğrafçısı Susan Meiselas, Enfal Katliamı’nı belgelemek için 1991 yılında Kürdistan’a gelmişti.
Meiselas bu yolculuğunu, “Güney Kürdistan'a yolculuğum 1991'de, tarihin beni Kürtlerin az önce kaçtığı İran-Irak sınırını geçmeye çekmesiyle başladı. Kazmak, geçmişi ortaya çıkarmak için bugünü belgeleyen benim metaforum oldu. İskeletler, onları çevreleyen hikayeler olmadan, tıpkı fotoğraflarda olduğu gibi, kas ve zardan yoksundur. Kürtlerin görsel bir tarihini bir araya getirme fikri, ortadan kaybolan sevdiklerinin resimlerini tutan insanlar ortaya çıktığında ortaya çıktı” şeklinde özetlemişti.
73 yaşındaki Susan Meiselas’ın çektiği fotoğraflarından oluşan ve Berlin’de "Mediations" adıyla açılan sergide, Saddam Hüseyin rejiminin Kürt halkına karşı uyguladığı soykırımı ve ardınan yaşanan ayaklanma sürecini belgeleyen tarihi fotoğrafları da gösterime giriyor.
New York'ta yaşayan ve çalışan belgesel fotoğrafçısı Susan Meiselas, 1976'da Magnum Photos'a katıldı ve o zamandan beri serbest fotoğrafçı olarak çalıştı. En çok Latin Amerika'daki insan hakları sorunlarına ilişkin kapsamlı belgeleriyle tanınan Meiselas, 1992'de MacArthur Üyesi oldu ve en son Guggenheim Bursu (2015) ile ödüllendirildi.
Susan Meiselas geçtiğimiz Cuma Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Fotoğraflar tarihin bir parçasıdır” demişti .
Susan Meiselas’ın Berlin’deki sergisi 30 Nisan - 9 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın