Berlin'de Kürt Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi

25-05-2024
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Berlin Kürt Kültür ve Sanat Festivali Almanya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Almanya'nın başkenti Berlin'de 17-20 Mayıs 2024 tarihleri arasında Kürt Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi.

Üç yıldır düzenlenen festivalde birbirinden güzel Kürtçe etkinlikler yer aldı. Dört gün süren festivalde Kürdistan'ın dört parçasından sanatçılar da anıldı.

Festival sorumlusu Maksim İsa festival hakkında, “Geçen yılki festival renkli ve etkinliklerle doluydu, çünkü daha çok seminer ve konser vardı, hatta alışveriş standları bile vardı. Bu yılki festivalle geçen yılki festival arasındaki fark ise şöyle: Geçen yıl bize ‘çocuklara yönelik bir aktivite ya da özel bir bölüm niye yok?’ diye eleştiri yapılmıştı. Bu yıl sadece çocukların değil ailelerin de katılabileceği çocuklara özel bir bölüm vardı” diye konuştu.

"Pazarımızı büyüttük"

Maksim İsa, Kürt kültürüne özgü ürünlerin satıldığı standları geçen yıla göre büyüttüklerini ve burada Kürt çayı, Kürt şarabı gibi içecekler ile yiyeceklerin satıldığını aktararak, şöyle devam etti:

“Ayrıca festivalde iki atölye çalışması da yapıldı. Birincisi özeldi. Kürt halayının tarihçesi ve öğrenilme biçimlerinin konuşulduğu keyifli bir halay etkinliği düzenledik. İkinci atölye ise Kürt kadınlarının vücutlarındaki dövmeler üzerineydi. Kürt kadınlarının geçmişten bu yana ellerine ve yüzlerine yaptırdıkları dövmeler hakkındaydı. Bu vesileyle bu dövmelerin ustası, Kuzey Kürdistanlı meslektaşımız iki günlük bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Bu da bu yılki festivali önceki yıllardan farklı kıldı.”

Gençler ürünlerini sergiledi

Festivalde çok sayıda Kürt genci de ürünlerini sergiledi.

Grafik tasarım eğitimi alan Efrinli Evin, festivale kıyafet ve aksesuar tasarımlarıyla katıldı. Evin şunları öyledi:

"Ürünlerimi ve Kürt gençlerinin becerilerini bu şekilde tanıtmak istedim. Çünkü festivale Kürt sanatçıların yanı sıra Alman sanatçılar da katılıyordu."

Festivale katılan Tirbesipiyêli terzi Ciwan Mahmud ise şunları söyledi:

"Benim katılımım, gençlerimizi Kürt kıyafetleri giymeye teşvik etmek, göç ettiğimiz Avrupa ülkelerinde folklorumuzu ve kültürümüzü unutturmamak ve başka milletlerin arasında kaybolmamak içindi.”

Maksim İsa da "Şengal, Zaho, Efrin gibi Kürdistan'ın dört parçasından bölgelere özgü kıyafetler dikiyorum” dedi.

Müzik aletleri tanıtıldı

Kürt müzisyen Kadir ise “Festivale katılımımız Kürt müziği ve şarkılarının tanıtılmasına yöneliktir. Festivalde saz, ney, davul gibi enstrümanların tanıtımı yapıldı” diye konuştu.

Festivalde gençler tarafından eski Kürtçe şarkılar söylendi. Efrinli çok sayıda yetim kız çocuğuna yardım amacıyla kendilerinin yaptığı el ürünleri satışa sunuldu.

Festivalin bir diğer bölümü ise Kürdistan'ın dört parçasından sanatçıların anısına düzenlenen etkinliklere ayrıldı.

Ayrıca Kürtçe kitapların tanıtılması amacıyla kütüphane açıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli