Rûdaw'ın 'Delibal Belgeseli' Uluslararası Film Festivali’nde ödül aldı

02-04-2024
Roj Eli Zalla
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Delibal Belgesel Athvikvaruni Uluslararası Film Festivali’ Hindistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu imzalı Delibal belgeseli Hindistan'da düzenlenen uluslararası bir film festivalinde En İyi Kısa Belgesel ödülüne layık görüldü.

Roj Ali Zala’nın sunuculuğunu ve yönetmenliğini üstlendiği “Delibal Belgeseli” Hindistan’da düzenlenen Athvikvaruni Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kısa Belgesel dalında ödül aldı.  

Rûdaw’a konuşan yönetmen ve sunucu Roj Ali Zala, “Hindistan’daki izleyiciler Rûdaw aracılığıyla komşu ülke Nepal'deki bir köyde yaşayan insanların geçimlerini sağlamak için tehlikeli yolları aştıklarını konu alan öyküleri izliyo. Bu da Rûdaw'ın Ortadoğu'dan haber ve hikayeleri dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerine yayınlamakla kalmayıp, aynı zamanda farklı kültür, renk ve seslerden izleyicilerin buluşup kendi bölgesinin kültürüne Kürt bakış açısıyla bakabildiği bir yer haline geldiğini gösteriyor” dedi.

Belgesel, Nepal’deki ıssız bir köyde yaşayan bir grup insanın, ilkel yollarla dağlardaki balları toplama serüvenini konu alıyor. Delibalı belgeseli, yabani balı çıkarmak ve indirmek için bambu ipleriyle  Himalayalar'ın yüksek dağlarına tırmanan Nepal'deki bir grup köylünün hikayesini anlatıyor.

 Dünyanın en büyük arı türlerinden biri olan Himalaya arısı, nektarı iki mevsimde toplamaya başlıyor. Bazı grianotoksinlerin varlığı nedeniyle bal yenildiğinde insanlarda baş dönmesi ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkıyor.  

Delibal belgeseli, bal toplamak için dağlara çıkanların ve köylülerin balı nasıl kullandığını konu alıyor.

Rûdaw'ın Yapım Bölümü müdürü Rebaz Ali, "Belgesel, Nepal'deki yapım ekibinden editöre, grafik tasarımcısına ve belgeselde çalışan herkese kadar tüm Rûdaw çalışanlarının yeteneğini ve profesyonelliğini ortaya koyuyor" dedi.

Ali, "Belgesel, Rudaw'ın etkili hikâyeler anlatmaya olan bağlılığını ve bunun farklı yer ve bölgelerdeki etkisini gösteriyor" ifadelerini kullandı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli