Petrol zengini Irak'ta yoksul sayısı 11 milyonu aştı

31-10-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Irak İşsizlik Yoksulluk Petrol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Planlama Bakanlığı, ülkede yoksulların sayısının 11 milyon 400 bin küsur olduğunu açıkladı. Bu da petrol zengini Irak’ta halkın yüzde 30’unun yoksul olduğu anlamına geliyor.

Irak Petrol Bakanlığı verilerine göre, Irak’ın petrol geliri bu yılın (2022) ilk 9 ayında 90 milyar dolara ulaşmış durumda. Yani ülkenin petrol geliri geçen seneye oranla iki kat artmış durumda. Fakat bu gelir artışına paralel olarak yoksulluk oranında da artış söz konusu.

Irak Parlamentosu Şeffaflık Komisyonu eski üyesi Taha Cifai, “2003’ten bugüne 300-350 milyar dolar çalınmış ve çalınan bu para yurt dışına çıkarılmış” dedi.

Rûdaw’a yaptığı açıklamada, gelir ve yoksulluk oranları arasında uyumsuzluk olduğunu dile getiren Irak Parlamentosu Petrol ve Doğal Gaz Komisyonu Üyesi Sabah Suphi de, “2021’de Irak hazinesine 52 milyar dolar girmiş. 2022’de ise 90 milyar dolardan fazla. Fakat bu iki yıl arasındaki yoksulluk oranlarını kıyaslayacak olursak şimdi hazinede yaklaşık 95 milyar dolar olmasına rağmen yoksulluk oranın gittikçe artığını görüyoruz. Yani yoksulluk azalması gerekirken aksine gittikçe artıyor” diye konuştu.

Yolsuzluklara dikkat çeken Irak Parlamentosu Ekonomi Komisyonu Üyesi Cemal Koçer ise, “Gelir artışı iki temel nedene dayanıyor: Doğal gaz fiyatının artışı ve satış miktarının artışı. Aynı zamanda yoksulluk artışı da iki temel nedene dayanıyor: Birincisi, Irak Devleti bir bütçe planlaması yapmamış, bütçe planlaması olmadığında halkın çoğu bütçeden yararlanamıyor. İkincisi de bütçenin çoğu yolsuzluğa ayrılıyor ve bundan da sadece küçük bir kesim yararlanıyor” ifadelerini kullandı.

Irak toplam gelirinin yüzde 95’i petrol satışından elde ediliyor. Basra Vilayeti petrol gelirinin yüzde 75’nin kaynağı konumunda fakat hizmet yetersizliğinden muzdarip olan Basralılar çoğu zaman meydanlara çıkıp protestolar düzenliyor.

Irak, yolsuzluk belasına yakalanmış bir ülke. Öyle ki gelir her ne kadar artsa da yoksulluk ve işsizlik de artıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli