19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nde rekor enflasyon!

29-04-2022
A+ A-

Haber Merkezi – Euro para birimini kullanan 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesinde enflasyon Nisan ayında yüzde 7,5 oldu. Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 7,5 ile kayıtlardaki en üst seviyesine çıkarken Avrupa Birliği'nin en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu gördü.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin nisan ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, martta yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 7,5'e yükseldi.

Yaklaşık 343 milyon kişinin yaşadığı Euro Bölgesi'nde, Ukrayna Savaşı ve buna bağlı küresel enerji krizi nedeniyle enerji fiyatlarının ortalama yüzde 38 arttığı bildiriliyor.

Enflasyon, nisan ayında Almanya'da yüzde 7,8, Fransa'da yüzde 5,4, İspanya'da yüzde 8,3, İtalya'da yüzde 6,6, Belçika'da yüzde 9,3, Yunanistan'da yüzde 9,4, Slovakya'da yüzde 10,9, Hollanda'da yüzde 11,2, Letonya'da yüzde 13,2, Litvanya'da yüzde 16,6 ve Estonya'da yüzde 19 seviyesinde ölçüldü.

Böylece Euro Bölgesi'nde nisan ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı.

Almanya’da enflasyon son 41 yılın en yüksek seviyesinde

Almanya’da, öncü verilere göre, nisan ayında enflasyon yüzde 7,4 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) açıklamasına göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 7,4 ile 1981 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede kaydedildi.

Ülkede benzer seviyede yüksek enflasyon oranları en son, Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı'nın bir sonucu olarak petrol fiyatlarının da keskin bir şekilde artması nedeniyle 1981 sonbaharında kaydedilmişti.

Fransa'da enflasyon son 37 yılın zirvesinde

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) tarafından yayınlanan bir ilk tahmine göre, ülkede Nisan ayında enflasyon bir yıl içinde yüzde 4,8'e ulaşarak, Kasım 1985'ten bu yana görülmeyen bir seviyeye yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'na çağrı

Fiyatların anormal ölçüde artmasının, Avrupa'da tüketiciler ve ekonomi üzerinde yarattığı baskı nedeniyle, çok sayıda ekonomi uzmanı Avrupa Merkez Bankası'na önlem alma çağrısında bulunuyor.

Almanya'da Ekonomi Bilirkişi Kurulu Üyesi Volker Wieland, Avrupa Merkez Bankası'nın rekor seviyedeki enflasyon oranına karşı harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Gerçek şu ki, enflasyon beklenenin çok üstüne çıktı. Merkez Bankası ise fazlasıyla uzun bir süredir bekliyor" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli