ALARM ZİLİ - Kürdistan'da istatistik çöktü!

25-08-2016
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Mali Kriz İnsani Felaket İstatistik FAO Halk Refah Durumu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde halkın durumu 2004 öncesine dönerken, mali krizin devam etmesi halinde insani felaketlerin yaşanabileceği ifade ediliyor.

 

Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2014'e kadar ekonomik büyüme yüzde 7 oranındaydı.

 

IŞİD saldırılarından sonra yatırım projelerinin tamamı durdurulurken ekonomik büyüme yüzde 2.5'e geriledi.

 

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu Başkanı Sirwan Muhmmed, bütçe olmadığından dolayı 2015'te herhangi bir çalışma yapamadıklarını belirtti.

 

Sirwan Muhammed, “Dünya Bankası ve Dünya Para Fonu'nun tahminlerine göre, 2015'te ekonomik büyüme ciddi oranda gerileyerek  - 6'ya kadar düştü” dedi.

 

Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1 ile 20 Nisan tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre, Kürdistan Bölgesi'nde halkın durumu Irak'ın illerinden daha kötü.

 

Araştırmaya göre, Kürtler'in büyük bir bölümü yeterli ölçüde temel gıda temin edemezken, bazıları açlık sınırının altında.

 

Yapılan araştırmada, hayat şartları 2004 öncesine dönen halkın, en temel ihtiyaçlar dışında alışveriş yapamadığı belirlendi.

 

Rûdaw'a konuşan ekonomi uzmanı Dr. Lokman Osman Ömer, ekonomik krizin halkın refah düzeyini ciddi oranda etkilediğini belirtti.

 

Maaş kesintisinin devam etmesi halinde farklı felaketlerin yaşanabileceği konusunda uyaran Dr. Lokman Osman Ömer şöyle devam etti:

 

“Tüketici geliri olmasa biriktirdiğinden veya eşyalarını satarak bir süre hayatına devam edebilir. Ancak elindekilerini de tüketince dilenciliğe veya organlarını satmaya kadar gidebilir.”

 

Kürdistan Bölgesi'nde, yaşanan mali krizden dolayı memur maaşlarında yüzde 30 ile 70 oranda kesinti yapılıyor. Ayrıca Hükümet 6 aylık maaşları ödeyemedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli