Kürdistan Bölgesi heyeti Serbest Bölge ve Mersin Limanı’nı ziyaret etti

22-10-2022
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Türkiye Irak Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Yatırım Zirvesi
A+ A-

Mersin (Rûdaw) - Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (TISİAD) Mersin’de düzenlediği "6. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Yatırım Zirvesi" ikinci gününde gerçekleşen etkinliklerin ardından sonra erdi. Bir sonraki zirve Erbil’de yapılacak.

Mersin’de bir otelde dün başlayan Zirveye, Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Bölgesi Kalkınma Bakanı Dana Abdulkerim, Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Türkiye Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, TISİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Selahattin Balkan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Zirvenin dünkü oturumlarında "Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık", "Kürdistan Bölgesi’nde Yatırım ve Ticaret Fırsatları", "Habur Gümrük Kapısı ve Lojistiği, Geleceği" ve "Yüksek Katma Değerli Ürün Ticareti ve Oda İlişkileri" panelleri düzenlendi.

Zirve çerçevesinde ikili ticaretin geliştirilmesine yönelik katılımcıların görüşleri alındı. Panellerde, konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.

Zirvenin ikinci gününde Kürdistan Bölgesi heyeti Mersin Serbest Bölgesi ve Mersin Limanı’nın ziyaret etti. Mersin Serbest Bölgesi’nde 120 şirket faaliyet gösteriyor. Bunlardan 11’i Kürdistan Bölgesi ile Irak’tan olmak üzere toplam 68’i Ortadoğu’nun değişik ülkelerinden gelen şirketler.

Rûdaw’a konuşan Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, “Irak ve Türkiye’nin ticari ilişkisini arttırmaya yönelik neler yapabiliriz mevcut şu anki güncel ihracatımız ne durumda bunları görüştük. Çok verimli bir toplantı oldu. İşbirliğimizin artmasına yönelik tüm faaliyetlerimizi, 23 bin ihracatcımızla devam ettireceğiz” dedi.

Rûdaw’ın Mersin Serbest Bölgesi yönetiminden edindiği istatistiklerine göre, bölgenin yıllık ihracat hacmi 112 milyon dolar civarında.

Mersin Limanı ise her yıl bir milyon 200 binden fazla konteynerın uğradığı Türkiye’nin önemli limanlarından biri.

Serbest Bölge ve Limanı ziyaret eden Kürdistan Bölgesi heyeti, iki merkezin ticaretteki rolü ve Kürdistan Bölgesi’ne ihracat hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanı Yardımcısı Serwer Kemal Hawri, “Zirvenin ikinci gününde bir çok önemli konu ele alındı. Ticaret ve sanayi konularında görüşmeler oldu. Tabi Türkiye Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesi’nde çok sayıda iş insanı ve yatırımcı burada bulunuyor” dedi.

Bu yılki zirve TISİAD’ın 10’uncu kuruluş yıl dönümüne denk geldi. Zirvede Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik sanayi üretimi gerçekleştirecek yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması da gündemde yer aldı.

İki heyet şeklinde zirveye katıldıklarını belirten Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Çiya Şerif de, “Bir heyet Kürdistan Parlamentosu’ndan diğer ise Kürdistan Bölgesi hükumetinden geldi. Bu zirve Türkiye ile Kürdistam Bölgesi arasındaki ticaret ilişlerinin ileri doğru gitmesi açısından çok önemli bir zirve. Daha önce Kürdistan Bölgesi’ne ticareti azaltan bir çok sorun vardı. Biz bu konularda görüşlerimizi ve önerilerimizi buradaki hükümet yetkililerine ulaştırdık” diye konuştu.

Öte yandan 7’inci Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin önümüzdeki yıl Erbil’de düzenlenmesi bekleniyor.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

OPEC: Küresel enerji talebi 2050'ye kadar yüzde 24 artacak

Küresel birincil enerji talebinin 2050'de geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artışla günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor.