Irak Bakanlar Kurulu Kor Mor'dan gaz satın alınmasını onayladı

22-05-2024
Etiketler Kor Mor Gaz Tesisi Irak Elektrik Bakanlığı Kerkük Musul Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Bakanlar Kurulu,  Kor Mor'dan doğalgaz satın alınmasına yönelik teklifi onayladı. İlk aşamada Kor Mor'dan günlük 100 milyon metreküp gaz alınması planlanırken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin izni olmadan Hilal Petrol ile anlaşma  imzalanmayacak.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında Enerji Konseyi'nin Kor Mor gazının Kerkük doğalgaz santraline pompalanmasını tavsiye eden önerisini onayladı.

Bakanlar Kurulu, Enerji Bakanlar Kurulu'nun Hilal Petrol Şirketi gaz ithalatına ilişkin 2024 yılı 24039 sayılı tavsiyesini onayladı.

Öneri, Hilal Petrol Şirketi’nin (Crescent Oil Company) Kerkük doğalgaz santrali için tedarik etmesi beklenen gazın fiyatını görüşmek üzere Elektrik Bakanlığı tarafından oluşturulan komitenin aldığı onayı içeriyor.

Onay, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Hukuk Dairesi'nin görüşü de dikkate alınarak Bakanlığın detayları ve şirketle sözleşme imzalanması esas alınarak verilecek.

Kürdistan Gaz Projesi'nin 2007 yılında başlatılmasından bu yana, Kor Mor sahasına özel ilgi gösterildi. Hem Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  şirketleri Dana Gas hem de Crescent Oil, bölgede petrol ürünleri geliştirmek, üretmek, pazarlamak ve satmak için sözleşmeler imzaladı.

"İlk adım günlük 100 milyon metreküp gaz gönderilmesi"

Rûdaw’a konuşan Irak Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abadi  "Kerkük termik santraline gaz ithal edilmesi konusunda Crescent Oil Company ile görüşmek üzere Elektrik Bakanlığı bünyesinde bir komite oluşturuldu” dedi.

Abadi sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk adım olarak Kerkük doğalgaz santraline günlük 100 milyon metreküp petrol gönderilmesi, sahanın kapasitesine ve üretimin artırılabilmesine göre bu rakamın yükseltme ihtimali görüşüldü. Fiyat üzerine tartışıldı. Fiyat kabul edilebilir ve makul bir rakam. İran'ın ithal gazından daha ucuz. Müzakere komitesi konuyu araştırdı, görüşülmesi ve oylanması için Bakanlar Kurulu'na sundu."

Kürdistan Bölgesi'nin onayı olmadan sözleşme imzalanmayacak

Irak Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abadi  Bakanlar Kurulunun günlük 100 milyon metreküp gaz ithalini onayladığını, gaz şirketi ile ön görüşmelerde anlayış birliğine varıldığını ancak henüz sözleşmenin imzalanmadı.

Abbadi, Kürdistan Bölgesi hükümetinin bu konudaki tutumuna ilişkin "Bu Kürdistan Bölgesi’nin de onayı alınmalı ve ortak bir mutabakata varılmalı. Söz konusu durum Kürdistan Bölgesi'ndeki gaz üretimini etkilememelidir. Daha önce Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak  Elektrik ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında ortak çalışma konusunda mutabakat sağlanmıştı” dedi.

Kor Mor Gaz sahası yaklaşık 135 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve  Irak'ın en büyük gaz üretim sahası olma özelliği taşıyor.  Rezervlerin 8,2 trilyon fit küpün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kor Mor gazı Kürdistan Bölgesi'nin elektrik ihtiyacının %67'sini karşılıyor.

Bakan Sözcüsünün aktardığına göre; sahanın günlük üretim kapasitesi 550 milyon fit küp kuru gaz, 15.000 varil yoğunlaştırıcı bileşenler ve yaklaşık 1.000 ton sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Kor Mor'da üretilen gazın günde 4 bin 200 MW elektrik üretmeye yeteceği, 2 bin 800 MW'ının Kürdistan Bölgesi'ne, geri kalanının ise Kerkük ve Musul'a verileceğini kaydetti.

Kor Mor Gaz sahasında hisse sahibi şirketler

Kor Mor Gaz sahasının boyutu, rezervleri ve jeolojik tahminleri, sahayı önemli bir konuma getiriyor. Saha yabancı yatırım şirketlerinin dikkatini çekiyor. Kor Mor  Gaz sahasında birçok şirket pay sahibi. BAE menşeli Dana Gas ve Hilal petrol şirketlerini her biri %35, MV, M OİL ve RWE ise %10’a paya sahiptir.

Kor Mor ve üretimin geleceğine bir bakış

Kor Mor Gaz sahasının  üretim kapasitesinin genişletilmesi, bölgede elektrik üretimi için büyük bir gaz kaynağı olma ve diğer yandan daha fazla yatırım yapma ve üretilen gaz miktarını artırma jeolojik politikasının bir parçası olmuştur.

2023 yılında, Kor Mor  gazı üretiminin 630 milyon fit küpe çıkartılması hedefleniyordu. Bu hedefe ulaşmak için 250 milyon dolarlık bir kaynak ayrılmıştır ve bunun Amerikan Finansman ve Kalkınma Kurumu tarafından Amerikan şirketi Extran ile koordinasyon içinde sağlanacağı belirtilmiştir.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli