Kürdistan Bölgesi’ne 3 yeni rafineri

19-09-2015
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Böglesi Petrol Rafineri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı yeni rafineriler için adım attı.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 3 yeni rafinerinin ihale yoluyla kurulacağı ve işletileceği kaydedildi.

 

Açıklamada, bu adımın, petrol sektörünün gelişmesi ve iç ihtiyacın karşılanması için atıldığı dile getirildi.

 

Geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi’nde gerekli sağlık şartlarını yerine getirmedikleri ve çevreye zarar verdiklerin gerekçesiyle 165 kaçak rafineri kapatılmıştı.

 

Yeraltı zengini Kürdistan Bölgesi’nde 200’den fazla kaçak rafineri olduğu belirtiliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Sanayi ve Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, ruhsatsız bir şekilde açılan bu rafinerilerin herhangi bir yasal dayanağı olmadığını söylemişti.

 

Rûdaw’a konuşan “kaçak” rafinerilerden birinin sahibi, “Kaçak olduğunu biliyoruz ancak Doğal Kaynaklar Bakanlığı bize iş ruhsatı vermiyor” şeklinde konuşmuştu.

 

Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, 8 Temmuz 214’te, IŞİD'in saldırılarıyla başlayan akaryakıt sorununu çözmek için özel şirketler aracılığıyla yeni rafineri kurma kararı almıştı.



Hawrami, yaptığı açıklamada, "Kürdistan bölgesindeki üç rafineride günlük 3 milyon 200 bin litre ham petrol işleniyor. Buna karşılık günlük 7 milyon litre akaryakıt tüketiliyor. 3 milyon 800 bin litre yakıt açığımız var. Daha önce bu açığımızı, Beyci Rafinerisi’nden aldığımız petrolle kapatıyorduk. Ancak IŞİD'in, saldırılarından sonda sevkiyat durdu" demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli