Petrol yön değiştiriyor: Ceyhan yerine İran

15-11-2017
Emîn Aba
Türk uzmanlar Türkiye'nin, bölgedeki eski güç ve konumuna ulaşması gerektiğini vurguluyor
Türk uzmanlar Türkiye'nin, bölgedeki eski güç ve konumuna ulaşması gerektiğini vurguluyor
Etiketler Petrol Kerkük Türkiye İran
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Irak hükümetinin, Kerkük petrolünün Türkiye'nin Ceyhan Limanı yerine artık İran'a akıtılması için ciddi çalışma yürüttüğü ifade ediliyor.

 

Bu durumun, özellikle ekonomik açıdan Türkiye'ye zarar vereceğini belirten Türk uzmanlar, bunun uzun ömürlü olmaması ve Türkiye'nin, bölgedeki eski güç ve konumuna ulaşması gerektiğini vurguluyor.

 

Irak hükümeti,  Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e saldırmasından sonra kentteki petrol yataklarında denetimi ele geçirdi. Şimdi ise Kerkük'ten çıkarılan ve Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na akan petrolün yönünün İran'a doğru çevrilmesi için ciddi adımlar atılıyor.

 

Türkiye’nin, Bağdat'ın bu politikasının başlıca kaybedenlerinden olarak ifade ediliyor. Ekonomist ve yazar İbrahim Kahveci, Türkiye'nin bu durum karşısında bir planının olması gerektiğini belirterek aksinin zarar verici olduğunu kaydetti.

 

Rûdaw’a konuşan İbrahim Kahveci, "Kısa vadede böyle kararlar alınabilir ama orta ve uzun vadede iki şeyi hatırlayalım; İran'ın, ambargo döneminde petrolünün dünya ticaretine açılan kapısı Türkiye idi. Hatta Türkiye şu anda ciddi sorunlar yaşıyor, Batı ülkeleriyle özellikle. Amerika ile yaşadığı sorunların bir kısmı da bu. Dolayısıyla kısa vadede bazı sonuçlar doğurabilir, insanın aklına çeşitli düşünceler getirebilir ama uzun vadede baktığımız zaman bir komşuluk ve beraberlik söz konusu. Bu durumun eski haline dönmesi şart" değerlendirmesinde bulundu.

 

Ankara, bölgedeki enerji ihracatının merkezi konumunda olmak istediğini her platformda vurguluyor. Ancak mevcut durum bu hedefin tam aksine seyrediyor. Bir süredir Kerkük'te araştırmalarda bulunan İran ve Ortadoğu Uzmanı Ramazan Bursa, söz konusu durumun uzun ömürlü olmayacağını ve Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ndeki eski konumuna  dönmesi gerektiğini ifade etti.

 

Ramazan Bursa şunları söyledi:

 

“Ben Kerkük'teki petrol akışı ile ilgili durumun uzun ömürlü olmayacağını düşünüyorum. Kerkük'teki petrolün Türkiye üzerinden dünyaya açılmasının hem Türkiye'ye hem de Irak'a faydası var. Eğer bu akış başka bir yol üzerinden yapılırsa şüphesiz her iki taraf da bundan zarar görür. Aksi halde Irak’ın Basra Körfezi üzerinden atacağı başka bir adım çok daha fazla masraflı olacak. Bu durumun, kısa süreceğini ve eski haline dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Mevcut durum kısa süreli seyredecektir. Çünkü henüz bölgedeki el değişikliğine ilişkin uygulamaların sonuna gelinmedi."

 

Bağdat yönetimi,16 Ekim günü Kerkük'e yapılan saldırıdan sonra kentin günlük 100-150 bin varil civarında petrolünü tankerlerle İran'a ihraç etmeye başladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli