Haber Merkezi – Finansman zorluğu nedeniyle konkordato başvuruları 605'e ulaşarak, yılın ilk altı ayında geçen yılın tamamındaki sayıyı geçti. Konkordato başvurusunda bulunan şirketlerin başında ise inşaat ve tekstil geldi.
Ekonomik daralma ve finansmana erişim sorunu büyürken, konkordato başvuruları son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Konkordato sayısı yılın ilk 6 ayında 605’e ulaşırken, bu süreçte 48 firma iflas kararı açıkladı.
Konkordatotakip.com verilerine göre konkordato ilanında ilk sırada inşaat sektörü yer alıyor. Özellikle kredi faizlerinin yükselmesi sektörde ciddi bir nakit akışı sıkıntısına sebep oluyor. İnşaat sektörünü sırasıyla tekstil, akaryakıt, mobilya ve giyim sektörü takip ediyor.
Sene sonunda sayı ikiye katlanacak
Sözcü'de yer alan habere göre, inşaat 396 konkordato kararı ile en riskli sektör olarak dikkat çekerken, tekstil ve konfeksiyonda toplam konkordato sayısı 204’e ulaşıyor.
Üçüncü sırada 74 konkordato ile akaryakıt gelirken, giyim sektörü de 72 konkordato ile dikkat çekiyor.
En çok konkordato alan şirketlerin bulunduğu şehirler ise İstanbul, Ankara ve Bursa olarak sıralanıyor.
Geçtiğimiz yıl kapanan şirketlerin sayısı neredeyse 27 bine ulaşıyor. İflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak isteyen firmalar, konkordato çözümüne yöneliyor.
Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 605, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı ise 245 oldu. Geçen yılın tamamında ise 519 konkordato kararı alınırken, bu senenin sonunda bu sayının ikiye katlayabileceği belirtiyor.
Konkordato nedir?
İflas anlaşması veya konkordato, batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dâhilinde ödemek için alacaklılarıyla mahkemelerce yaptıkları anlaşmadır.
Batık durumunda, alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme anlamında kullanılmaktadır. Türkçeye iflas anlaşması olarak geçen konkordato, borçlunun, alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına bağlamasıdır.
Ticaret mahkemesinin onayladığı bu anlaşmada alacaklılar, alacaklarının belli bir bölümünden feragât eder ya da vadesi gelmiş borçların vadesi uzatabilirler.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın