STO Başkanı Geliş: Şırnak 2015-2016'da sessiz bir deprem yaşadı

14-03-2024
Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş
Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş
Etiketler Osman Geliş Şırnak Gabar Petrol Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş, Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini ancak bu konuda eksiklilerin yaşandığını söyledi.

Gabar’da çıkarılan petrolün bölge açısından önemli olduğunu anlatan Geliş, bu sayede bölgede sanayi sektörünün de gelişeceğini belirtti.

2015-2016’da yaşanan Hendek Çatışmaları döneminde kentin yüzde 70’inin yıkıldığını dile getiren Osman Geliş, yatırımcıların çatışma ve istikrarsızlığın yaşandığı bölgelerden kaçtığına dikkati çekti.

“Belediye hizmet içindir, siyaset için değil” diyen Geliş, seçimlerde takdirin milletin elinde olduğunu ancak milletin de hizmeti tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Şırnak STO Başkanı Osman Geliş, Rûdaw’dan Nwêner Fatih’in sorularını yanıtladı.

Rûdaw: Şırnak’ta bir çok siyasi çevre ile görüştük. Hepsi de Şırnak’ın ekonomik durumundan bahsediyor. Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı olarak şehrin durumunu nasıl görüyorsunuz? Şırnak'ta şu anda durum nasıl?

Osman Geliş: Öncelikle hoş geldiniz. Şırnak'tan Cudi bölgesinden Erbil, Duhok, Zaho ve Süleymaniye'ye selamlarımızı gönderiyoruz. Sizi gördüğümüze çok sevindik. İki taraf birbirimize çok yakınız ama ekonomik açıdan birbirimize uzağız. Bu her iki tarafın da eksikliği. Bölgede ticaret alanında birbirimize el verdiğimizde hem ekonomimiz güçlenir ve hem de gençlerimiz iş sahibi olur. Her iki tarafta da bir çok sıkıntı yaşadı, bu da bölgemizde sanayinin gelişmemesine neden oldu. Sanayi gelişmeyince ister istemez ilerleme de olmuyor. Son 7-8 yıldır Şırnak’ta huzur var. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Şırnak Valiliğinin de desteği ile Silopi’de 2 sanayi bölgesinin açılışını yapmak istiyoruz.

Rûdaw: Silopi’de mi?

Osman Geliş: Evet. Habur Sınır kapısı yakınında, yeri de belirlenmiş. Silopi’den, Şırnak'tan, İdil’den, Cizre’den yurt dışına iş inşalarımızın ülkelerine dönüp burada yatırım yapmasını, fabrikalarını açmalarını istiyoruz ki biz de onlara hizmet edelim. Devlet istatistiklerine göre Türkiye'de işsizlik oranı bakımından Hakkari ile ilk sıradayız. Televizyonunun üzerinden Kürdistan Bölgesi’ndeki iş insanlarına da sesleniyoruz ve kardeşlerimize diyoruz ki gelsinler birlikte çalışalım, ticaret yapıp birlikte kazanalım. Biz onların hizmetindeyiz. Sınırlarımız birlikte, akrabayız. Hatta benim halam şu an Zaho’da. Bugün Cizre ve Silopi ilerlemiş ve daha da gelişmeye hazır durumdadır.

Ben de 20 yıldır Erbil, Zaho ve Duhok'a gidip geliyorum ve oradaki ilerlemeden çok memnunum. Daha önce Erbil'e geldiğimizde yollar çok kötüydü, trafik ışıkları yoktu. Ama son yıllarda değişti, son 5-6 yılda Erbil çok değişti, bu ilerleme bizi de mutlu ediyor. Ancak ekonomi başka bir şeydir, ekonomimizi güçlendirmemiz lazım. Hem Kürdistan Bölgesi, hem de bizim ekonomimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bugün dünyada ekonomik kriz var ama birbirimize yardım edersek bu kriz bizi etkilemez, bizi teğet geçer diyorum.

Bugün Allah'a şükürler olsun ki hem Kürdistan Bölgesi'nde hem de burada Gabar'da petrol çıkıyor. Şırnak'ın Gabar bölgesinde günde ortalama 40 bin varil kaliteli petrol çıkarılıyor. 2024 yılı sonuna kadar bu rakam günlük 100 bin varile çıkacak. Bu sanayi sektörünün gelişmesi açısından çok iyi. Petrol alanında çalışan sektörler buraya gelecek. Birbirimize yardım etmeliyiz ve önümüz aydınlık. Biz Kürdistan Bölgesi’ndeki iş insanları ile daha fazla görüşmek, üniversitelerimizin sektörlerimiz üzerinde çalışmasını ve bize yol göstermesini istiyoruz. Bugün üniversitelerimiz konusunda hem Şırnak hem de Erbil, ihmalkarlık var. Oysa üniversitelerimizin 6 ayda bir istişare etmesi gerekiyor. Bakıyoruz domateslerimiz Antalya’dan, Mersin’den geliyor. Oysa bizim bunları Silopi’de, Zaho’da üretmemiz gerekiyor. Bugün el ele verelim, üniversitelerimizi de iş dünyasının, ticaret odalarımızın öncüsü yapalım. Sizleri burada görmekten çok mutluyuz ve daha çok gidip gelmeli ve birbirimize doğru yolu göstermek istiyoruz.

Rûdaw: Şırnak’ın işsizlik oranlarında ilk sırada yer aldığını söylediniz. Oysa kaç yıldır burada çatışmalar yok, turizm açısından da güzel ve önemli bir yer. İşsizliğin devam etmesinin nedeni nedir?

Osman Geliş: Sanayi kısa sürede gelişmez. Gebze, Kocaeli, Ankara gibi yerlere bakın, 30-40 yılda, 50 yılda sanayi gelişti. 2015-2016 yılında olanları Allah kimseye bir daha yaşatmasın yine geçen yıl Maraş’ta bir deprem oldu. Şırnak 2015-2016'da sessiz bir deprem yaşadı. Çok büyük bir hastalıktan çıktık. O dönemde Şırnak’ın yüzde 70’i yıkıldı. İş insanları huzur olmadığı yerlere gitmiyor, yatırım yapmıyor. Huzur ve sükunetin olduğu yerlerde çalışıyorlar.

Rûdaw: Şırnak bugüne kadar da 2015-2016’nın bedelini mi ödüyor?

Osman Geliş: Evet. Bu sorunlar iş insanlarını korkuttu, iş insanları sıkıntı olunca gelmiyor. Ama huzur ve refah olduğunda gelip fizibilite yapıyorlar, bölgeyi geziyorlar, ihtiyaçları belirliyorlar, gençlerin neler yapabileceğine bakıyorlar. Bu çalışmaların ardından sermayelerini getirip yatırım yapıyorlar. Bu olmasa inanıyorum ki 5 yıl içerisinde bölgemiz o kadar değişik ki kimse tanımaz. Allah'ın izniyle gençlerimiz de iş sahibi olacak. Gençlerimiz de meslek öğrenmeli. Herkes her işi yapamaz. Çalışanların büyük makineleri çalıştırma sertifikasına sahip olmaları gerekir. Yapacağınız işten anlamıyorsanız işletme ve iş sahibi de sizi kabul etmez. Biz gençlerimiz ihtiyaç olan meslekleri öğrenmesini istiyoruz, bu şekilde işsiz de kalmazlar.

Rûdaw: Yerel seçimler yaklaşıyor. Siyasi partiler programlarında işsizliği ve Şırnak ekonomisinin durumunu anlatıyor. Bu programlar ve ekonomik çağrılar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Osman Geliş: Seçimler hakkında hep şu örneği veriyorum. Hastaneler insan vücudundaki hastalıkları iyileştirmek için yapılır. Belediyeler de aynı zamanda o bölgenin hastanesidir. Temiz su, temiz par, temiz yok onların işi. Bu halka böyle hizmet verilmelidir. Bugün belediyede siyaset yapılmamalı. Kim iyiyse, kim millete hizmet edebiliyorsa millete hizmet ediyorsa o olsun, millet de hizmeti tercih etmelidir. Belediye hizmet içindir, siyaset için değil. Takdir milletindir, millet kime güvenirse, kimi beğenirse ona oy verir. Seçim yapılacak. Hizmetin, mutluluğun olması, bir yerin altyapısının sağlam olması halka daha hayırlı olacaktır diye düşünüyorum.

Osman Geliş kimdir?

Osman Geliş 1972 Şırnak doğumludur. İlk orta ve lise öğrenimimi Şırnak’ta tamamlamıştır.

1992 yılında aile şirketinde ticaret hayatına başlamıştır. İnşaat, müteahhitlik ve kömür üretimi üzerine çalışmaktadır.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası 2009 seçimlerinde yönetim kurulu başkanlığına seçilmiştir. Halen başkanlık görevini yürütmekte olup, 2011 (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konsey seçimlerinde Konsey Başkan yardımcısı ve 2018 Yılında TOBB Yüksek İstişare Koordinasyon Kurulu üyesi olarak seçilmiştir.

2023 Nisan ayından itibaren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli