Başkan Barzani'den Barzani Enfaline ilişkin mesaj

31-07-2023
Etiketler Beytüşşebap Şırnak Şırnak Valiliği Başkan Mesud Barzani Barzani Enfali Kürdistan Bölgesi Şovenist
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Barzani Enfal'inin 40'ıncı yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda  "Ne yazık ki, bu büyük suçun üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, hâlâ bazı kişiler ve tarafların, Kürdistan halkını yok etmek ve eziyet çektirmek niyetinde ve olan şovenist düşüncede olduklarını görüyoruz” dedi.

Baas rejimi, 1983 yılının 31 Temmuz ile Ağustos ortalarına kadar, Barzani aşiretinden yaşları 10 ile 85 arasında değişen 8 bin erkeği evlerinden alıp Irak’ın güneyindeki Musenna vilayeti sınırlarındaki çöllerde katletti. Tarihe "Barzani Enfali" diye geçen bu katliamın üzerinden 40 yıl geçti.

Başkan Mesud Barzani, yıl dönümü vesilesiyle yayınladığı mesajda hâlâ bazı kesimlerin Kürdistan halkını yok etmek ve eziyet çektirmek isteyen, şovenist bir düşünce içerisinde olduklarına vurgu yaptı.

Başkan Barzani mesajında Barzan Enfali’nin, Baas rejiminin işlediği suç zincirinin bir parçası olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bu suç, tıpkı 12 bin Feili Kürt gencinin kaybettirilmesi, Germiyan Enfali, Halepçe’nin kimyasallarla bombalanması ve Kürdistani bölgelere kadar, demografik yapının değiştirilmesi ve Araplaştırılarak Kürdistan’ı ve Kürdistan halkının evlatlarını yok etmek amacıyla örgütlü bir şekilde gerçekleştirilen bir dizi trajedi ile felaket zincirinin bir halkasıydı.” 

Başkan Barzani, “Baas rejiminin 9 yaşından 90 yaşına çocuk, genç, yaşlı  8 bin Barzani erkeğini yakalayarak, Irak’ın güneyinde çok acımasız bir şekilde topluca katletmesinin üzerinden 40 yıl geçti” dedi.

Başkan Barzani mesajının devamında “Ne yazık ki, bu suçun üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen hâlâ bazı kişi ve partilerin, Kürt halkını yok etmek ve eziyet çektirmek, tüm Irak’ı istikrarsızlaştırmak gibi akıl ve insanlık dışı şoven tasavvur, niyetleri olduğunu görüyoruz”  ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani mesajının sonunda en zor dönemlerinde Barzanilere yardım eden, Erbil, Herir, Soran halkına teşekkür ederek, “Özellikle uzun yıllar yüreklerinin en değerlisini yitirmenin acısına tahammül eden, Kürtperverliğin, direnişin ve vatanseverliğin eşsiz örneği olan Enfal kurbanlarının ailelerine özellikle Barzani anne ve kadınlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli