Erbil (Rûdaw) – Erbil’de farklı keçi türlerinin çiftleştirilmesinden elde edilen yeni bir yaban keçisi türü yetiştiriliyor.
5 yıldır keçi yetiştiren Saman Birokeyi, yaban tekesini hem kıl keçisiyle hem ve Malezya keçisiyle çiftleştirerek yeni bir yaban keçisi türü yetiştirdi.
Yeni yaban keçisi türü, yüzde 70 oranında çift doğururken, kıl keçinin 5 katı fiyatına alıcı buluyor.
Saman Birokeyi’nin bu çiftleştirmelerden elde ettiği 360 adet keçi ve tekesi var.
Rûdaw'a konuşan Birokeyi, “Biri Barzan bölgesine ait diğeri Avrupa'dan getirilen 2 yaban tekeyle başladım. Onları kıl ve Malezya keçileriyle çiftleştirdim. Şimdi elde ettiğim türü yaban keçisinden ayırt etmek çok zor. 15 yıllık bir çalışma sonucu 360 adet yeni nesil yaban keçi ve tekesi ortaya çıktı” diye konuştu.
Birokeyi, “Kıl keçisi ile erkek yaban keçisinin üçüncü neslinden güzel bir oğlak oluyor. Teke ile Malezya keçisinin üçüncü neslinden dünyaya gelen türe tıpa tıp benziyor. Bu ikisini birbirinden ayırmak çok zor” dedi.
Kıl keçisiyle yaban tekenin çiftleşmesinden yüzde 60, Malezya keçisiyle yaban tekenin çiftleşmesinden ise yüzde 90 oranında yeni tür yaban keçisi ortaya çıkıyor.
Kıl keçisi ağırlıklı olarak Hewraman bölgesinin yanı sıra Ranya, Kaladıze, Mergesor, Zaho ve Akre'de yetiştiriliyor. Bu keçisi kılı, genelde Kürt yöresel kıyafeti şalın özel kumaşının dokumasında kullanılıyor.
Kürdistan Bölgesi'nde bir çift kıl keçisinin fiyatı 350 bin dinarken (279 dolar) iki farklı türün çiftleşmesi soncu ortaya çıkan bir keçi veya teke ise 1 - 2.5 milyon dinar (770 - 1900 dolar) dolayında.
Erbil'de çiftlik sahibi olan Mesud Muhammed de 14 yıldır benzer yöntemle keçi yetiştiriyor.
Yaban tekenin Erbil'in yaz sıcağına dayanamadığını ifade eden Mesud Muhammed, “Yaban tekelere özel uygun bir ortam hazırlanmalı. Farklı türle çiftleşme sonucu ortaya çıkan oğlak yüzde 30 daha fazla et veriyor. Bu nesil sıcak ve soğuk havada da yetişiyor, hastalıklara karşı dirençli ve kıl keçisine göre daha az yem tüketiyor” diye konuştu.
Mesud Muhammed, farklı türlerin çiftleşmesi sonucu dünyaya gelen oğlak etinin tadının yaban keçisinden daha güzel olduğu, bu yüzden yaban keçinin avlanmasının önüne geçileceğini söyledi.
Selahaddin Üniversitesi Hayvan Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Yusuf Berzenci, farklı çiftleşmede başarılı sonuçlar elde edilmesi için araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.
Dr. Yusuf Berzenci, artan talepten dolayı söz konusu yöntemin ekonomik kazancının yüksek olduğunu belirterek, “Ancak kıl keçinin yetiştirilmesi gözardı edilmemeli. İşleyecek fabrika olması şartıyla elde edilecek kılın da ekonomik getirisi önemli” diye belirtti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın