Diyarbakır'da organik tavuk projesi

13-03-2017
Rûdaw
Diyarbekir
Diyarbekir
Etiketler Diyarbekir Tavuk Organik
A+ A-

Haber Merkezi - Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, üniversitesinin kampüsünde, organik tavuk yetiştiriyor.

 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Organik Tarım Kümelemenme Projesi” kapsamında organik tavuk yetiştirme projesi hayata geçti.

 

Projenin koordinatörlüğünü yapan Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Muzaffer Denli, organik etlik tavuk yetiştiriciliği bölgede ilk kez uygulandığını ifade ederek, bu faaliyetin bölge için bir örnek model olma özelliği taşıdığını söyledi.

 

Organik tavuk yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Doç. Dr.Denli, şunları söyledi:

 

"Projemiz GAP Kırsal Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen 'Organik Tarım Kümelemenme Projesi’ kapsamında, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nca desteklenen pilot bir uygulamadır. Proje kapsamında bölgemizde organik tavuk yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istiyoruz. Özellikle bölgemizde bir alternatif hayvancılık faaliyeti olarak, bu işe gönül verenler, yapmak isteyenlere özel uygulamalı bir eğitim vermeyi düşünüyoruz.”

 

Doç.Dr. Muzaffer Denli, “Bu işi yapacak kişilerin sürdürülebilir bir şekilde, önce bu işin bilimsel olarak nasıl yapıldığını öğrenmesi ve daha sonra kendi kuracakları işletmelerde sürdürebilir bir üretim faaliyetini yapmalarıdır” şeklinde konuştu.

 

Organik tavukçulukta, köylerdeki gibi hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilecekleri bir yetiştirme ortamı sunduklarını belirten Denli sözlerine şöyle devam etti:

 

“Burada önemli olan durum, havyanların çok güvenli yem tüketmelerini sağlamaktır. Çünkü, yemlerinde kullanacağımız tüm yem ham maddeleri hepsi tam kontrollerden geçmiş, özellikle antibiyotik kullanılmadığı, kalıntının olmadığı, güvenilir yemlerle beslenmesi, üretim alanınında ön plana çıkıyor. Diğer önemli bir özellik hem köy tavukçuluğunda hem de endüstriyel tavukçuluktan yetiştirme sistemi çok farklıdır. Burada hayvanlar gezebilecekleri kadar dışarı çıkabiliyorlar.”

 

Doç.Dr.Muzaffer Denli ayrıca, proje kapsımda yılda 10 bin tavuk yetiştireceklerini ifade ederek, satışları ise organik pazarlarda gerçekleştireceklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli