Batmanlı emekli tavuklara Mozart, Beethoven dinleterek verimi artırdı

20-05-2024
Abdulselam Akıncı
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Batman Tavuk Abdulaziz Teymur
A+ A-

Batman (Rûdaw) - Batman’da emekli olduktan sonra bahçesinde tavuk beslemeye başlayan Abdulaziz Teymur, tavuklarına klasik müzik dinleterek verimi dört kat artırdı.

Kuyubaşı Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Abadulaziz Teymur, komşularına bakarak tavuk yetiştirmeye başladı.

Teymur bir süre sonra beslediği köy tavuklarından verim almak için ilginç bir çözüm buldu.

Rûdaw’a konuşan Teymur, “Batmanlıyım. 2017’de emekli oldum. Komşularım tavuk besliyorlardı ben de gidip aldım ve uğraşmaya başladım. Telefon üzerinden Youtube’ta, Tiktok’ta, televizyonda tavuklara dair bir şey anlatıldığında merak ediyor izliyordum. Birinde bir kişinin tavuklarına klasik müzik dinleterek yumurta verimini artırdığını anlattığını duydum” dedi.

Abadulaziz Teymur, bu bilgi üzerine araştırma yapmaya başladığını anlattı.

Teymur, “Klasik müzik nedir bilmiyordum. Mozart’tır işte Beethoven’dir dediler, ben de CD’lerini istedim. İsimlerini biliyordum ama Beethoven kimdir, Mozart hangisidir, hayatları ve müzikleri hakkında bir şey bilmiyordum. Sabah erkenden gelip onlara müzik açıyor yemlerini veriyorum sonra da uyuyorum. Müzik olmadığında çok huysuzlaşıyorlar. Sesimi duyar duymaz da bana doğru geliyorlar. Müzik dinlediklerinde onlara yem veriyorum, müzikle adeta sarhoş gibiler” diye konuştu.

Şu an 26 tavuğu olduğunu belirten Teymur, “Müzikten önce 2-3 tane yumurta yapıyorlardı, müzikten sonra 12’ye çıktı. Bazen köşede bucakta da yumurtluyorlardı ama ben görmüyordum. Bir ara burada 9-10 yumurta yaptıklarını gördüm. Günde ne kadar yumurtladıklarını bilmiyorum ama çok artmış” dedi.

Tavuklar sayesinde klasik müziği tanıdığını belirten Teymur, “Daha önce hiç dinlememiştim, şimdi onlarla birlikte ben de dinliyorum. Onların da verimi arttı benimki de. Daha çok huzurlu oldum. İnsan rahatlıyor, stres atıyor” şeklinde konuştu.  

Abdulaziz Teymur, “Tavuklarımı da kendim gibi Kürt yapacağım. Arada onlara Kürtçe müzik de dinleteceğim. Fakat yavaş yavaş onlar da Kürtçe müziği sevecekler” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli