Kürdistan meyve cenneti

06-09-2015
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Meyve Tarım
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde yapılan araştırmada 70’i yerli olmak üzere, 128 meyve çeşidinin yetiştiği tespit edildi.

 

Erbil’in Ankawa semtinde 10 dönümlük bağı olan Selvan Serdar,  1998 yılında bağcılığa 7 üzüm çeşidi yetiştirerek başladığını, şimdi ise yeni bir üzüm çeşidi yetiştirdiğini söyledi.

 

Bağ işletmecileri Kürdistan Bölgesi’ndeki iklim ve toprak çeşidinini üzüm yetiştiriciliği için çok elverişli olduğunu belirtiyor.

 

Yerli üretimde % 60 düşüş

 

Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, bağcılıkta üretim son 6 yılda % 60 oranında düşerek, 16 bin 293 tondan 6 bin 486 tona geriledi.

 

Bağcılık’ta Duhok en verimli il olurken, pazarlamada da Erbil’in ilk sırada yer alıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Bağcılık ve Orman Genel Müdürü Hasan Heme Kerim, meyve yetiştiriciliğinde her yıl planlama yapıldığını ancak, bu yıl ekonomik krizden dolayı Tarım Bakanlığı tarafından gerekli bütçenin verilmediğini sağlanamadığını ifade etti.

 

Tarım Bakanlığı tarafından 2009 – 2013 yılları arasında yaklaşık 129 bin dönüm arazi çitlenirken, 205 çiftçiye tarım kredisi verildi. 247 dönümün meyve yetiştiriciliği için çiftçilere verildi. Ancak çiftçilerin gerekli sulamayı yapmaması ve yeterli bilgiye sahip olmaması, verimli sonuç alınamamasına sebep oldu.

 

Hasan Heme Kerim, “Çiftçilerimize asma yöntemiyle ilgili gerekli eğitimi verirsek, gerek zaman gerekse de verim açısından çok iyi sonuç alacaklarına inanıyoruz” dedi.

 

Selahaddin Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Şebeq Hevezi, Kürdistan Bölgesi’nde Avrupa üzümü olarak bilinen 70 üzüm çeşidinin pazarda satıldığını ancak, sözkonusu çeşitlerin aslında yerli tür olduğunu ve farklı isimlerle tanındığını ifade etti.

 

Dünyada binden fazla meyve çeşidinin olduğunu, Kürdistan Bölgesi’nde ise 128 meyve çeşidinin yetiştiğini belirten Dr. Şebeq Hevezi, “Kürdistan Bölgesi’nin verimli topraklara sahip. Çiftçiler de bu konuda tecrübeli. Hükümet çiftçilere gerekli desteği verirse 5 yılda iç piyasa talebinin karşılanmasının yanısıra, üzüm ihracatı yapılacak seviyeye gelinir” dedi.

 

Erbil Tarım Araştırma Müdürü Maksud Halid, 2001 yılında meyve uzmanlarının biraraya gelerek, araştırma yapıtığını, 70’i yerli olmak üzere, 128 meyve çeşidinin kaydedildiğini dile getirdi.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli