Irak Hükümet Sözcüsü: Bağdat ile Erbil arasındaki petrol anlaşması tarihi önemde

06-04-2023
Etiketler Irak Kürdistan Bölgesi Petrol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Hükümet Sözcüsü Basım Awadi, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan petrol anlaşmanın ardından herkesin Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasını beklediğini belirtti. Awadi, Saddam rejiminin Kürdistan'dan çekildiği 1991'den bu yana iki hükümet arasındaki en önemli anlaşma olduğunu söyledi.

Rûdaw TV'den Fuad Rahim’in sorularını yanıtlayan Sözcü Basım Awadi, Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan petrolü ile ilgili anlaşmanın önemli olduğunu ve birçok şeyi değiştireceğini söyledi.

Bundan böyle Kürdistan petrolünün üretimi ve ihracatı konusunda yaşanan geçmişte yaşanan engellerin ve tartışmaların aşılacağını belirten Awadi, “Paris'teki tahkim mahkemesinin kararından sonra Türkiye Kürdistan’dan petrol akışını durdurdu. Bu büyük sorun tabi. Biz federal hükümet olarak Kürdistan Bölgesi'nin bu şekilde zarar görmesini elbette istemiyoruz. Çünkü Kürdistan Bölgesi Irak'ın bir parçasıdır ve biz de zarar ediyoruz. Çünkü Kürdistan Bölgesi’nin geliri Irak gelirinin bir parçasıdır” dedi.

“Petrol ihracatı uzun süre durursa hepimiz zarar görürüz” diye belirten sözcü Awadi, “Bu anlaşma, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat hükümeti arasındaki ilişkilerin tarihinde bir dönüm noktasıdır. Saddam Hüseyin yönetiminin Kürdistan'dan kurumlarını geri çektiği 1991'den bu yana yapılan en önemli anlaşma olarak hiçbir şeyin iki taraf arasındaki anlayışa engel olamayacağını kanıtladı” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın yeni bir petrol ve gaz yasası çıkana kadar geçerli olacağını aktaran Basım Awadi, “Bu anlaşmanın iki taraf arasında güven için iyi bir temel oluşturacak” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin daha önce de ihraç ettiği günlük 400 bin varil petrolün gelirini bütçe karşılığında federal hükümete devretmeyi kabul ettiğini hatırlatan Awadi, bütçe konusunda görevlerini yerine getirmenin de Bağdat hükümetinin yasal, ahlaki ve ulusal görevi olduğunu söyledi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli