‘Kerkük-Ceyhan hattı dünya ekonomisine katkı sağlamalı’

01-11-2018
Şewket Herkî
Şewket Herkî
Hasan Oktay
Hasan Oktay
Etiketler Kerkük-Ceyhan petrol hattı Kürdistan Türkiye Irak petrol İran
A+ A-

Haber Merkezi - ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın enerji ve petrol alanında yakınlaşmasına yol açtı.

 

Irak’ın yeni Başbakanı Adil Abdulmehdi göreve başladıktan sonra Kerkük petrolünün Kürdistan petrol boru hattı üzerinden Türkiye’ye gönderilmesi kararını almıştı.

 

ABD'nin İran’a yönelik yaptırımlarının ikinci ayağı 5 Kasım’da başlayacak.  ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ikinci ayağını içeren yaptırımlar, doğrudan petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alıyor. 

 

Rûdaw’a konuşan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, “Kerkük-Yumurtalık petrol hattının devreye girmesi lazım. Ticari ve ekonomik olarak dünya ekonomisine katkı sağlamalı. Bundan Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi istifade edecek. Referandum sonrası oluşan psikolojik gerginlik atılarak uluslararası sistemde yer almaya çalışacak” dedi.

 

Türkiye, Mayıs ayına kadar İran’dan günlük 187 bin varil ham petrol ithal ediyordu. Şu anda günlük 100 bin varil ham petrol ithal ediyor. Kerkük-Ceyhan boru hattı aktifleştirildiğinde günlük 265 bin varil petrol sevkedilebilecek.

 

Ekonomist Meriwan Jiyavok, “Kürdistan petrolünün Türkiye’ye akması ekonomiyi olumlu anlamda etkiliyordu. Günlük 500 bin varil petrol aktarılıyordu” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin günlük 600 bin varil petrole ihtiyacı var. Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı aktifleştirildiğinde Türkiye, petrol ihtiyacının önemli bir kısmını bu boru hattından karşılayabilecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli