Moskova yeni yıla Ukrayna savaşının gölgesinde giriyor

31-12-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Rusya Moskova Yeni Yıl
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rusya-Ukrayna savaşının onuncu ayına girilirken bu yıl yeni yıl arifesinde Moskova'daki Kızıl Meydan’da geçmiş yılların coşkusuna rastlanmıyor. Rusya hükümeti de savaş masrafları nedeniyle bu yıl hiç bir resmi kutlama yapılmamasına karar verdi.

Rusya hükümeti, Ukrayna'daki savaşın maliyeti nedeniyle bu yıl başında herhangi bir resmi kutlama düzenlememe kararı almıştı. Moskova’daki Kızıl Meydan’da toplanan bazı vatandaşlar karlı havanın tadını çıkarıyor. Ancak hepsinin yeni yıl için tek umudu var; “savaşın son bulması.”

Moskova sakinlerinden Irina Şapovalova, "Yeni Yıl için umudum, barış yellerinin üzerimizden uçmasıdır. Sadece Rusya ve Ukrayna'da değil, tüm dünyada. İnsanlar her yerde acı çekiyor" dedi.

Moskova’da yeni yıl vesilesi ile bu yıl sokaklarda yapılan süslemeler de geçmiş yıllarınkinden farklı. Z ve O harfleri Rus ordusunun sembolleri olarak her yerde asılı. Z veya Zapobedo zafer anlamına gelir ve O veya Otvazhnie ise cesur anlamına gelir.

Yine savaşta ölen askerlerin fotoğraflarına da rastlanıyor. Bazı Moskovalılar, Rus askerleri için yardım toplayan bağış merkezlerine yöneliyor.

Elena ve Alexandra, savaş bölgelerindeki askerler ve çocuklar için eldiven ve şapka getirdiklerini belirtiyor.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, "Bu yılki Yeni Yıl tatilin bazı özellikleri var; askeri bir operasyon yürütülüyor. Bu nedenle etkinliklerin ve yardım çalışmalarının çoğu askerlerimiz ve ailelerine ayrılacak" dedi.

Morozko, Slav mitolojisinden geliyor ancak Rusların Yeni Yıl kutlama kültürünün önemli bir parçası durumunda. Normalde yılbaşında zeki çocuklara hediyeler dağıtan Morozko bu yıl askerlere moral için Ukrayna'nın sınır kentlerinde bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli