Ege’de kurtarılan Kürt göçmenler: 30 kişilik tekneye 104 kişi bindirildi

Atina (Rûdaw) – Ege Denizi’nde batan tekneden kurtarılan Kürt göçmenler, 30 kişilik tekneye 104 kişinin bindirildiğini, facianın da bu nedenle yaşandığını söyledi.

23 Aralık günü Ege Denizi’nde içinde 104 kişinin olduğu tahmin edilen tekne battı. Yunan sahil güvenlik ekiplerinin müdahalesi sonucu 60 kişi kurtarıldı, 9’u Kürdistan Bölgesi vatandaşı 11 göçmenin cenazesine ulaşıldı, diğer göçmenlerin aranması için de çalışmalar başlatıldı.

Denizden kurtarılan 57 göçmen Atina’daki göçmen kampına yerleştirildi. Rûdaw muhabiri Ala Şali, Atina'nın 80 kilometre dışındaki Korint (Magzeliza) kampında, faciadan kurtulan Kürt ailelerle görüştü.

Rûdaw’a konuşan göçmenlerden Neriman Aziz, “Tam bir faciaydı, insanlar perişan olmuştu. 30 kişilik tekneye 104 kişi zorla bindirildik. Facianın yaşanmasına neden olan da buydu. Biz Halepçeliyiz. Eşim Rabia Abdurrahman boğuldu. Biz 8 kişilik bir aileydik, eşim boğuldu” dedi.

 Eşi Aşti, 8 yaşındaki kızı Razi ve kayınvalidesini Azime’yi Ege’nin sularına kaptıran Karwan Gafur ise hala o anın şokunu yaşıyor.

Karwan  Gafur, “Tekne önce bir kayalığa çarptı, sonra dalgalar bizi beşik gibi salladı. Ailemden bu iki çocuğum kurtarabildim. Sonra eşimi, kayınvalidemi ve diğer çocuğumu aradım ama bulamadım. Dalgalar beni sahile attı, tekne de dalgarla uzaklaştı, yapacak bir şeyim kalmadı” diye anlattı.

Down hastası kızı Raz’ın tedavi için yola çıktıklarını söyleyen Karwan, şimdi 9 yaşındaki kızı Soz ve 4 yaşındaki diğer kızı Tabilo ile kampta çaresizce bekliyor.  

Süleymaniye’nin Kaladize ilçesinden yola çıkarak Avrupa’ya geçmek için tekneye binen Awder Resul da 9 yaşındaki kızı Ejin ve 13 yaşındaki Aniye’yi sulara kaptırdı.

Şimdi eşi ve ikizleri ile kampta bulunan  Awder Resul, “Çok kötü bir durumdayız. Yasımız var ama burada da hapisteyiz. Kaybolan çocuklarımın cenazelerinin bulunmasını istiyorum” dedi.  

Ege’de boğulan 9 Kürt göçmenin cenazesi Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmek üzere Atina’daki morgda tutuluyor.