İsveç Başbakanı Kristersson’dan Türkiye’ye: Zamanı geldi

31-05-2023
Rûdaw
Etiketler İsveç Başbakanı Kristersson NATO Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türliye’yi işaret ederek, İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylama zamanının geldiğini söyledi. Kristersson, ülkesinde yeni çıkarılan “terörle mücadele yasasına” değindi ve dolaylı olarak Türkiye’nin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

İsveç Başbakanı Kristersson, İngiltere merkezli Financial Times gazetesi için bir yazı kaleme aldı.

NATO'ya üyelik başvurusunda Türkiye'nin yönelttiği “terörü destekleme” suçlamalarına değinen Kristersson, “NATO üyelik başvurusu sürecinin bir parçası olarak terörle mücadelede adım attık” başlığı altında İsveç'te yürürlüğe girecek olan yeni “terörle mücadele” yasasını anlattı.

Gazate Duvar’ın aktardığına göre Temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'ne işaret eden Kristersson, "Vilnius'taki NATO Zirvesi'ne beş haftadan biraz fazla bir süre kala, İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu ciddi olarak değerlendirmenin zamanı geldi. Örgütün geçen yılki toplantısından bu yana, 29 müttefik İsveç'in başvurusunu onayladı. Türkiye ve Macaristan kaldı" ifadelerini kullandı.

NATO üyelik başvurusuna itirazları gidermek amacıyla Türkiye'yle varılan anlaşma kapsamında hazırlanan yeni yasaya değinerek "Böylece anlaşmamızın son kısmını yerine getiriyoruz" diye yazan Kristersson, İsveç'in ulusal güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı Türkiye'yi desteklediğini belirtti.

Yasanın detaylarına ilişkin de bilgi veren Kristersson, "En basit maksimum ceza dört yıl hapis cezası olacak. Daha ciddi suçlarda ise minimum 2 ve maksimum 8 yıl hapis cezası olacak. Terör örgütü liderlerine ise 2 yıldan müebbet hapse kadar ceza verilebilecek” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Kristersson, söz konusu yeni yasanın Türkiye'nin yanı sıra NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile iş birliğini kolaylaştıracağını dile getirdi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli