Stoltenberg: NATO karargahında Finlandiya bayrağını dalgalandırmayı dört gözle bekliyorum

31-03-2023
Rûdaw
Etiketler Stoltenberg NATO Finlandiya
A+ A-

Haber Merkezi - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın birkaç gün içinde NATO’ya resmen üye olacağını söyledi.

Stoltenberg Twitter paylaşımında, “Önümüzdeki günlerde NATO karargahında Finlandiya bayrağını dalgalandırmayı dört gözle bekliyorum. Birlikte daha güçlü ve daha güvende olacağız” dedi.

Aylarca süren gecikmelerden sonra, Türkiye parlamentosu dün NATO’ya üye olmak isteyen Finlandiya'nın önündeki son engeli de kaldırdı.

AFP’nin haberine göre Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Finlandiya'nın oldukça yetenekli kuvvetleri, gelişmiş yetenekleri ve güçlü demokratik kurumları var. Dolayısıyla Finlandiya ittifakımıza çok şey katacak" ifadelerini kullandı.

NATO dışişleri bakanları, üyeliğin resmileştirilmesinin beklendiği önümüzdeki hafta ittifakın Brüksel'deki karargahında bir araya gelecekler.

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgali Avrupa’nın güvenliğini alt üst etti ve Finlandiya ile komşusu İsveç'i onlarca yıllık tarafsızlık politikasını bırakıp NATO'nun koruyucu şemsiyesine katılmaya itti.

Ancak İsveç'in başvurusu, hem Türkiye'den hem de Macaristan'dan gelen direniş nedeniyle tıkanmış durumda.

Stoltenberg ise buna rağmen, "Tüm müttefikler, İsveç için onay sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının herkesin çıkarına olacağı konusunda hemfikir. İsveç'i de bir an önce NATO ailesinin tam üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli