BM Güvenlik Konseyi Rusya-Ukrayna krizi için toplanacak

31-01-2022
Etiketler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Rusya Ukrayna ABD
A+ A-

Haber Merkezi – Birleşmiş Milletler Güvenlik (BM) Konseyi üyesi ülkelerin temsilcileri, ABD'nin talebi üzerine, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmasını görüşmek üzere bugün bir araya gelecek.

Amerika Birleşik Devletleri, 15 üyeli Konseyin toplantısını, “Rusya'nın kendisini açıklaması için bir şans” olarak tanımlarken, Rusya toplantıyı engelleyebileceğinin sinyallerini verdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, ABC'ye yaptığı açıklamada, bugünkü oturumda, Ukrayna krizi konusunda Rusya'ya sert baskı yapacaklarını belirtti.

Greenfield, "Ruslara kendilerini açıklamaları çağrısında birleştik. Onları dinlemeye hazırlıklı olarak toplantıya gireceğiz ancak propagandalarıyla dikkatimizi dağıtmayacağız" şeklinde konuştu.

Küresel barış ve güvenliğe tehdit karşısında tansiyonu diplomasi yoluyla düşürmeye çalıştıklarını kaydeden Thomas Greenfield, BMGK'nin diplomasi için önemli bir yer olduğunu söyledi.

Ancak Konsey toplantısından ortak bir karar veya açıklama çıkması beklenmiyor. Zira Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile birlikte veto yetkisine sahip beş daimi güçten biri.

Öte yandan Rusya, konseyin Şubat ayı dönem başkanlığını devralacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli