2015 PANORAMA – Dünya Paris’i konuştu...

30-12-2015
RÛDAW
Etiketler Charlie Hebdo Papa Şerif Kouachi Fransa Çipras Andreas Lubitz Nepal 2015 PANORAMA
A+ A-

Gülbahar Altaş - Emrah Akbulak


2015 yılı dünya genelinde acı dolu olaylarla geçti. Fransa’ya yapılan saldırılar, uçak kazaları, doğal felaketler ve ülkeler arasındaki siyasi krizler gündemi belirledi. Yıl boyunca yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

 

 

OCAK

 

 

7 OCAK - Charlie Hebdo Dergisine saldırı

 

Fransa'nın başkenti Paris'te, haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’ya Said ve Şerif Kouachi kardeşler tarafından yapılan saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti. Olay, kayıtlara son 50 yılda ülke genelinde düzenlenen en kanlı  saldırılarından biri olarak geçti.

 

 

İki gün sonra Charlie Hebdo dergisine saldıran ve 12 kişiyi öldüren Said ve Şerif Kouachi kardeşler, Paris'te polis tarafından öldürüldü.




 

25 OCAK – Çipras’ın büyük zaferi

 

 

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon İttifak (Syriza), oyların yüzde 36,34'ünü alarak birinci parti oldu.



 

 

ŞUBAT

 

 

 

28 ŞUBAT – Boris Nemtsov’un ölümü

 

Rus muhalif ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov, Rusya’nın başkenti Moskova'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Yaklaşık 17 bin kişi, Nemtsov'un ölümü protesto etmek için yürüdü.

 

 

 

MART

 

 

24 MART – Büyük uçak kazası

 

 

Alman Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Barcelona'dan Düsseldorf'a giden Airbus A320 tipi uçağı, Fransa'nın güneyinde düştü. Olay sonucunda 6 uçuş görevlisi ve 144 yolcu hayatını kaybetti. Olaya ilişkin yapılan açıklmada 27 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in, uçağı "bilinçli olarak düşürdüğü" belirtildi.



 

NİSAN

 

 

11 NİSAN – Tarihi buluşma

 

 

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama'daki Amerika Zirvesi'nde biraraya geldi. 50 yıl aradan sonra bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı arasında bir görüşme gerçekleşti.




 

19 NİSAN – Tekne faciası

 

 

Akdeniz'de, İtalya ile Libya arasında olan Sicilya Kanalı civarında yaklaşık 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı. 24 kişinin hayatını kaybettiği kazada, diğer göçmenlere ise ulaşılamadı.

 

 

25 NİSAN – Nepal’de deprem

 

 

Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 9 bin kişi yaşamını yitirdi.



 

 

MAYIS

 

 

 

13 MAYIS -  Vatikan resmen tanıdı

 

 

Vatikan, nihai şekli verilen bir anlaşmada Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı.




 

23 MAYIS – Eurovision İsveç’in

 

 

İsveç’i temsil eden Mans Zelmerlow, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 60. Eurovizyon Şarkı Yarışması'nı kazandı.




 

24 MAYIS – Altın Palmiye Audiard’ın

 

 

68. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü’nü, "Dheepan" filmiyle yönetmen Jacques Audiard kazandı.




 

29 MAYIS – ABD’den tarihi adım

 

 

ABD, Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı. Yarım asırlık düşmanlığı kaldıracak önemli bir adım olarak görüldü.

 

 

HAZİRAN

 

 

2 HAZİRAN – Çin’de gemi felaketi

 

 

Çin'in Hubey eyaletindeki Yangtze Nehri'nde batan yolcu gemisinde, 14 kişi kurtulurken 431 yolcu ise öldü. 11 kişinin bedenine de ulaşılamadı.

 

 

16 HAZİRAN – Filipinler’de barış dönemi

 

Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve hükümet arasında 2014'te imzalanan anlaşma gereği silah bırakma süreci başladı.



 

 

AĞUSTOS

 

 

 

11 AĞUSTOS – Ferguson’da olağanüstü hal

 

ABD’nin Ferguson kentinde siyahi Michael Brown’un bir polisi tarafından öldürülüşünün yıldönümünde çıkan olaylardan dolayı olağanüstü hal ilan edildi.

 

 

EYLÜL

 

 

2 EYLÜL – Alan Kurdi dünya gündeminde

 

Yunanistan’a gitmek üzere yolan çıkan Suriyeli mülteci kayığı battı. Mülteci kayığında olan 2 yaşındaki Alan Kurdi’nin bedenine Türkiye’nin Bodrum ilinin sahilinde ulaşıldı. Alan’ın cansız bedeninin fotoğrafları tüm dünyada yankı buldu.




 

EKİM

 

 

7 EKİM – Aziz Sancar’a Nobel ödülü

 

 

DNA’nın hasar gören hücrelerinin nasıl onarıldığını ortaya çıkaran aslen Türkiye’nin Mardin ilinden olan Amerika vatandaşı  Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel kimya ödülünü kazandı.

 

 

12 EKİM – Filistin Bayrağı göndere çekildi

 

 

Filistin Devletinin bayrağı, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde resmen göndere çekildi.

 

 

KASIM

 

 

 

13 KASIM – IŞİD Paris’e saldırdı

 

 

Fransa'nın başkenti Paris'te, IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıda 130 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce kişinin yaralandığı saldırı sonrasında ülkede olağanüstü hal ilan edilirken, ülkede 3 günlük yas ilan edildi.




 

24 KASIM – Türkiye Rus uçağını düşürdü

 

 

Türkiye'nin Hatay ili sınırında, Suriye’de muhalif grupları bombalayan Rusya’nın Su 24 tipi savaş uçağı angajman kuralları gereği Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından düşürüldü.




 

ARALIK

 

 

12 ARALIK – Paris Anlaşması

 

 

İklim değişikliğini önlemek amacıyla hazırlanan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na katılan ülkeler arasında kabul edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli