İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ - Türk Dışişleri Bakanı ‘birkaç hafta içinde' dedi

30-11-2023
Rûdaw
Etiketler İsveç NATO Hakan Fidan Brüksel Tobias Billstrom
A+ A-

Haber Merkezi - İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Türkiye hükümetinin kendilerine, uzun zamandır ertelenen İsveç’in NATO’ya katılımını birkaç haftar içinde onaylayacaklarını söylediğini kaydetti.

Ancak Bakan Billstrom Türkiye hükümetinin onay için net bir takvim vermediğini söyledi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra NATO'ya katılmak istedi. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin Ankara'nın “terörist” olarak kabul ettiği grupları koruğunu öne sürerek üyeliklerine itiraz etti, çeşitli şartlar ileri sürdü.

Bu taleplerin üzerinden aylar geçti ve iki ülke ile müzakereler yürütüldü. Nihayetinde Türkiye, Finlandiya'nın üyelik teklifini Nisan ayında onayladı ancak İsveç'i bekletti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, dün, NATO dışişleri bakanları toplantısı sıarasında gazetecilere verdiği demeçte, "Meslektaşım (Türk) dışişleri bakanı ile ikili bir görüşmem vardı. Bana onayın birkaç hafta içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi" dedi.

Reuters'a konuşan bir Türk diplomatik kaynak, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ikili görüşmeleri sırasında İsveç'in askeri ittifaka katılım  onayının zamanı hakkında yorumda bulunmadığını söyledi.

Kaynak, Fidan'ın NATO toplantısı sırasında mevkidaşlarına, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun çok fazla ayrıntıya girmeden karar vereceğini söylediğini kaydetti.

“Ankara'dan beyaz duman çıktığı anda Budapeşte'den de çıkmasını bekliyoruz”

İsveç Dışişleri Bakanı Billstrom ise, "Türk dışişleri bakanı bir tarih sunmadı ancak 'birkaç hafta içinde' dedi" diye konuştu.

İsveç'in NATO üyeliğinin Macaristan tarafından da onaylanması bekleniyor.

Billstrom, "(Başbakan) Viktor Orban defalarca Macaristan'ın İsveç'in üyeliğini onaylayan son ülke olmayacağını söyledi. Bu, belki de Budapeşte'den ziyade Ankara'nın elinde olduğu anlamına geliyor. Ankara'dan beyaz duman çıktığı anda Budapeşte'den de beyaz duman çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli