RÛDAW ÖZEL – ‘Amazon ormanlarındaki yangının sebebi hükümetin politikaları’

30-08-2019
Rûdaw
Etiketler Amazon Orman Yangın
A+ A-

Porto Velho - Brezilya (Rûdaw) - Dünyanın akciğerleri diye bilinen Amazon ormanlarındaki yangın üç haftadır söndürülemiyor. Brezilyalı hukukçular yangınların önlenememesini hükümetin politikalarına bağlıyor.

 

Rûdaw timi, haftalardır yanan ve dünya kamuoyunun dikkatini üzerine çeken Amazon bölgesindeki yağmur ormanlarındaki yangını takip etti.

 

Bölgedeki halk orman yangınlarını köylülerin anız yakmasına ve ekim için uygun alan yaratmasına bağlarken bazzı hukukçular durumu hükümetin politikalarına bağlıyor.

 

Rûdaw’a konuşan çevreci activist ve avukat Marta Salib, “Ateş her zaman Brezilya kültürünün bir parçası olmuştur. Ama malesef bu deda doğaya büyük zarar veren bir sorun haline dönüşmüş durumda. Öyle bir sorun ki şimdi sonuçları hepimizi endişelendiriyor. Hepsinden de önemlisi hava kirlişliğine neden olması. Bresilya hükümetinin izlediği politika bu krizi doğrudan ilgilendiriyor. Özellikle de açıklamalarda çevre ve doğaya gereken özeni göstermedikleri anlaşılıyor” dedi.

 

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, iki ay boyunca anız yakılmasını yasaklayan kararnameyi imzalamasına rağmen Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne göre yarısı Amazon’dan olmak üzere 24 saat içinde ülkede bin 628 yeni yangın noktası kaydedildi.

 

Jair Bolsonaro’nun iktidara gelmesinin ardından alınan kararlar da köylülerin ormanlık alanı ekili araziye dönüştürme girişimlerinin önünü açıyor.

 

Rondonya Katolik Üniversitesi Öğretim üyesi Tyaba Viyana, “Sorunun çözümü hükümetin çiftçilere ekin için arazi tahsis etmesidir. Yada ormanları yakmalarını suç saylamsıdır. Bugün birçok bölgede orman yangınlarının hızla yayıldığını görüyoruz. Çünkü çok sık ormanlar var ve yangının yayılmasını hızlandırıyor. Hükümet ise henüz yeni uyarılara başlamış bulunuyor” diye konuştu.

 

Güney Amerika’da yaklaşık 5.5 milyon kilometrelik bir alanı kaplayan ve “dünyanın akciğerleri” olarak bilinen Amazon Ormanları’nda haftalar önce başlayan yangın söndürülemiyor. Yangın sadece insanları değil, ormanda yaşayan canlıları da tehdit ediyor. Sadece bu yıl Amazon’larda 71 bin yangın vakası tespit edildiğini belirtiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli