Rusya-Ukrayna savaşı artık İHA savaşına dönmüş durumda

30-04-2024
Etiketler Rusya Ukrayna İHA Savaş
A+ A-

Haber Merkezi – Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yoğun şekilde sürerken her iki taraf birbirlerinin enerji altyapısını hedef almayı sürdürüyor. Ukrayna Rus hava tehdidine karşı ABD’den acilen Patriot talebinde bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ikinci yılında. Savaş artık büyük ölçüde havadan yürütülüyor. İnsansız hava araçları ile yürütülen bu savaş her iki tarafta da büyük hasara yol açıyor.

Son olarak Ukrayna Hava kuvvetleri, Rusya'nın bir gecede fırlattığı 34 füzenin 21'inin Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya ise hava savunma sistemlerinin güney Krasnodar bölgesi üzerinde 60'tan fazla Ukraynalı insansız hava aracını etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Taraflar arasında İHA savaşı o kadar yoğun ki askerlerin yürürken bir gözü önlerindeyse diğer gözleri ise gök yüzünde.

Nitekim her an bir İHA davetsiz misafir gibi gelip onları isabetli bir şekilde vurabilir.

Ukraynalı asker Steve, konumu belirlenmeyen bir yerden İHA’larla Rus cephesini izliyor.

Steve, ““Biz arkadan Rusların ne yaptığını izliyoruz. Planlarına bakıyor ve istihbarat topluyoruz” diyor.

Steve, İHA’larını savaş bölgelerinden uzaklara uçursa da kendi hayatını da riske atıyor. Gönderdiği İHA geri döndüğünde hemen yerini değiştirmezse ardından gelen bir Rus İHA'sı onu hedef alabilir

Steve, ““Asıl tehlike İHA’nın zarar görmesi değil, grup olarak bize zarar vermesidir.  Onlar İHA’larla bizi takip ediyor, biz de onların yerini tespit etmek için İHA’larla onları takip ediyoruz” diye anlatıyor.

İHA savaşı giderek daha tehlikeli ve kapsamlı hale geliyor. Her iki tarafın elindeki İHA’lar 1000 kilometreden fazla yol kat edebiliyor. Oysa Moskova Ukrayna sınırına sadece 400 kilometre uzaklıkta.

Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna İHA’larla Rusya'daki 15 petrol rafinerisi ve deposunu hedef aldı. 2023 yılında 190 İHA saldırısıyla Moskova savaş alanı haline geldi.

Ancak Ukrayna'nın da savaş cephelerinde durumu pek de iyi değil.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, artan Rus hava tehdidine karşı Patriotlara "acilen" ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ukrayna, Rusya'nın dün gece boyunca büyük bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini, üç bölgede enerji altyapılarını vurduğunu ve dört enerji santralinin ciddi hasar gördüğünü açıkladı.

ABD ve Avrupa ülkeleri savaşın başından bu yana Ukrayna’ya zırhlı araç yardımında bulundu. Ancak Rus gözetleme ve avcı İHA’ları cephe hattının her yerinde bu araçları hedef alabiliyor.

Bu silahlar, Rus insansız hava araçları tarafından hızla tespit edilip avlandıkları gerekçesiyle Ukrayna'nın ABD’den aldığı Abrams M1A1 muharebe tanklarını koruması bile zorlaştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli