Puigdemont Katalonya’da temel atıyor

30-04-2016
Rûdaw
Etiketler Carles Puigdemont Katalonya Mariano Rajoy
A+ A-

Barcelona (Rûdaw) – Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’la son görüşmesinde de bağımsızlık konusunu gündeme getirdi.

 

Geçtiğimiz günlerde ilk kez İspanya Başbakanı Rajoy’la görüşen Puigdemont, iktidar krizi yaşayan İspanya’ya Katalonya’nın diyalogtan yana olduğu mesajını verdi.

 

Görüşme sonrası basına açıklama yapan Katalan Başkan, “Bağımsızlıktan bahsetmememizin bir anlamı yok. Bu hükümet (Katalonya Özerk Hükümeti), çoğunluğu bağımsızlıktan yana olan Katalonya Parlamentosu’nun temsilciliğini yapmaktadır” dedi.

 

Katalan yönetimin aksine İspanya Başbakanı, “Görüşmede, Katalonya’nın bağımsızlık referandumuna karşı olduğumuzu yineledik. Bir kez daha belirtiyoruz; Katalon’ya İspanya’dır ve İspanya’nın toprak bütünlüğünü korumaya devam edeceğiz” dedi.

 

Puigdemont, “Bağımsızlık talebi, bir parti yahut belirli bir kurumun mülkü değildir. Katalonya halkının çoğunluğu bunu istiyor” ifadesinde bulundu.

 

Katalonya geçici hükümetinin hedefeleri arasında; ekonominin canlandırılması, hükümetin işlerliğinin artırılması ve şeffaflığın devam ettirilmesi yer alıyor.

 

Yönetimin 47 maddeden oluşan planını açıklayan Puigdemont, hükümetinin başlıca amacının Katalonya’yı bağımsızlığa daha fazla yakınlaştırmak olduğunu ifade etti.  Puigdemont 47 maddelik planının 14 ay içinde hayata geçirilmesi gerekiyor.

 

Geçtiğimiz yılın sonlarında Katalonya Meclisi’nde kabul edilen bağımsızlık önergesi, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı.

 

Katalanlar, referandumun kendi bölgelerinde yapılmasını istiyor ancak Madrid yönetimi, referandumun ülke genelinde yapılması konusunda kesin hükme sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli