Avustralya 17 kadın ve çocuğu Roj Kampı’ndan aldı

Haber Merkezi - IŞİD'lilerin ailelerinin kaldığı Rojava’daki Roj Kampı’ndan 4 kadın ve 13 çocuk Avustralya'ya geri gönderildi. Söz konusu kişiler Perşembe günü Irak’a gönderildi, bugün de Avustralya'ya ulaştı.

Bunun, Hol ve Roj kamplarında kalan IŞİD’lilerin eşleri, oğulları ve kızları olan yaklaşık 20 Avustralyalı kadın ve 40 çocuğu geri getirmek için planlanan çalışmanın ilk etabı olduğu belirtildi.

Avustralya İçişleri Bakanı Clare O'Neil, hükümetin bu kişileri ülkeye getirmeyi kabul ederken "bir dizi güvenlik, toplum ve refah faktörünü" değerlendirdiğini söyledi.

Clare O'Neil, 17 kişinin Sidney'e inişinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu kadınları ve çocuklarını geri alma kararı, ulusal güvenlik kurumlarının ayrıntılı çalışmasının ardından karara bağlandı” dedi.

IŞİD’lilerin ailelerinin geri dönüşü Avustralya'da siyasi olarak tartışmalı bir konu. Bir önceki muhafazakar hükümet, IŞİD’lilerin ailelerinin ülke için güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirtiyordu.

İçişleri Bakanı O'Neil, terörle mücadele görevlilerinin Suriye'de yasadışı faaliyetlere karıştıklarını tespit etmeleri halinde geri alınan kadınların Avustralya'da yargılanabileceğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Sophie McNeill; bunun "gecikmiş bir adım" olduğunu söyledi.

McNeill, "Avustralya hükümeti yıllardır Suriye'nin kuzeydoğusundaki kilitli kamplardaki vatandaşlarını korkunç koşullara terk ediyor. Avustralya, çoğu IŞİD kültürü içinde yaşamayı seçmemiş çocuklardan oluşan vatandaşlarının düzenli geri dönüşlerini sağlayarak terörle mücadelede liderlik rolü oynayabilir” değerlendirmesini yaptı.

Avustralyalı kadın ve çocuklar, IŞİD "hilafetinin" 2019 yılında tasfiye edilmesinden sonra Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki Hol ve Roj kamplarına alınmıştı.