Katalanlar için de geri sayım başladı

Haber Merkezi - İspanya’nın Katalonya özerk bölgesi, 1 Ekim’de bağımsızlık için referanduma gitmeye hazırlanırken, İspanyol yetkililer ise halk oylamasını engellenmek için her yolu deniyor.

 

‘Kamu binalarını kapatın’ talimatı

 

Merkezi İspanya yönetimine bağlı 17 özerk yönetimden biri olan Katalonya’nın 1 Ekim’de yapılacağını açıkladığı referanduma günler kala tansiyon artıyor. Bağımsızlık referandumuyla ilgili soruşturmayı yürüten Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) ve savcılık, jandarma, polis ve Katalonya yerel polisine (Mossos d’Esquadra) 1 Ekim’de bölgedeki okul ve belediyelere ait yerler dahil tüm kamu binalarının kapatılması talimatını verdi.

 

Merkezi hükümetin ‘yasadışı’ ilan ettiği halkoylaması için alınan yeni önlemler kapsamında da Katalonya Ulusal Meclisi (ANC) ile bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin referandumla bağlantılı internet siteleri kapatıldı. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise Katalan halkını ikna etme çalışmalarını sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajlarla sürdürüyor.

 

Referanduma karşı düzenlenen operasyonlara destek vermeyen Katalonya polisi ise okulların kapatılmasının ‘kamu düzenini riske sokabileceği’ uyarısında bulundu.

 

Alınan önlemlere karşılık referandum kararında ısrarlı olan Katalonya Özerk Yönetimi ise seçim yeri olarak sağlık ocaklarını kullanma planını devreye soktu.

 

AB’ye destek çağrısı

 

Katalonya Dışişleri Bakanı Raul Romeva, referanduma destek vermesi için Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulundu. Sol görüşlü Podemos Partisi lideri Pablo Iglesias, “İspanya ve Katalonya’ya çok pahalıya mal olacak tarihi bir hatanın yaşanacağı pazar gününe doğru gidiyoruz. Hükümet çözümü plastik mermi, cop ve tazyikli suda buluyor gibi gözüküyor. İstenmeyen bir 1 Ekim olacağına ilişkin çok ciddi endişelerim var” dedi.

 

Madrid’in rakibi

 

- İspanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın tek başına yüzde 19’unu karşılayan Katalonya, ülkenin en zengin özerk bölgesi olarak Madrid’in rakibi.

 

- Bölge, 28.600 euro ile kişi başına düşen milli gelirde Madrid’den sonra ülkede dördüncü. İspanya genelinde ise bu rakam 24 bin euro.

 

- İşsizlik İspanya’da yüzde 17.2 iken bu rakam Katalonya’da 13.2.

 

- 2016 ve 2017’nin ilk çeyreğinde kaydedilen verilere göre Katalonya, 17 özerk bölge arasında ithalatta birinci.

 

- Birçok ünlü İspanyol markasının merkezi Katalonya’nın başkenti Barcelona’da bulunuyor.

 

- Bölge, İspanya’nın otomobil üretiminde ikinci.

 

- Dünya sıralamasında da üst basamaklarda yer alan İspanya’nın en iyi 5 üniversitesi Katalan bölgesinde yer alıyor.


Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde tüm itirazlara rağmen 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu gerçekleşti. Resmi sonuçlara göre, referanduma katılan Kürdistanlıların 92.73'ü bağımsızlığa 'Evet' dedi.