ABD Kongresi üyeleri: Kürt devletine engel İran

29-07-2017
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler ABD Kongresi Referandum İran Bağımsızlı
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Kongresi’nin bazı üyelerine göre, Kürdistan’ın devletleşmesinin önündeki en büyük engel İran ve bu ülke tarafından Kürdistan’a yönelik herhangi bir saldırı veya işgal girişimi olursa ABD buna sessiz kalmaz.

 

Cuma günü (28-07-2017) ABD Kongresi’nin bir salonu Kürt ve Kürt dostlarıyla dolup taştı. Kürdistan Bölgesi yetkilileri, Washington’ın 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna desteğini artırmak için yaptığı lobi çalışmaları kapsamında ABD Kongresi'de bir sempozyum düzenlendi.

 

ABD Kongresi’nin üyesi Trent Franks, İran’ın Kürdistan’a yönelik herhangi saldırısı karşısında ABD’nin buna sessiz kalmayacağını belirterek “Böyle bir durumda, İran’ın işgalciliğine karşı Kürtleri savunmak için gereken her şeyi yapacağımıza inanıyorum” dedi.

 

“İran’da rejimin değiştirilmesi en iyi yol”

 

Bazı Kongre üyeleri ise, İran’ın Kürdistan’a yönelik tehditlerine karşı daha sert önlemlerden yana olduklarını dile getiryor.

 

İran’da rejimin değiştirilmesi gerektiğini savunan ABD Kongresi üyesi Steve King, “Bana göre, İran ile nükleer krizin çözülmesi için bu ülkede rejimin değiştirilmesi en iyi yol. Rejim değişikliğinden sonra başa gelecek yeni hükümet ile Kürtler arasında daha dostane ilişkiler kurulur” ifadelerini kullandı.

 

ABD’nin dış politikasını belirlemese de yasama yetkisi Kongre’nin elinde. ABD Başkanı, Kongre’den yetki almadan savaş ilanı yapamıyor. Kongre, Kürdistan’a ekonomik ve askeri yardım yapılması yönünde yasa yapma yetkisini elinde bulunduruyor.

 

“Kiraladığı güçleri de kullanabilir”

 

Söz konusu oturumda, “Kürdistan’ın devletleşmesinin önündeki en büyük engelin İran olduğu ve Kürdistan’a direkt bir salıdırı gerçekleştirmezse bile kaos çıkar yönetmine başvurabilceği” vurgulandı.

 

Düşünce kuruluşu Hudson Institute analistlerinden Michael Pregent, konuyla ilgili şöyle konuştu:

 

“İran’ın Kürdistan’I bizzat kendisinin işgal etmesi şart değil. Kiraladığı güçleri de kullanabilir. O Irak bayraklarını taşıyan güçlerini. Tahran, Bağdat ve Beyrut arasında Şii bir köprü kurulmuş durumda. Birkaç gün önce bir generalle konuştum. Ona o konvoyları neden bombalamadıkalrını sordum. Bana ‘Otomobillerinin üzerinde ırak bayrakları taşıyorlar’ dedi.”

 

Kürdistan Bölgesi için tehlike olabileceği düşünülen bir diğer komşu da Türkiye. Ancak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani yaptığı açıklamada, Türkiye’den herhangi bir askeri müdahale beklemediklerini belirtti.

 

Washington’daki uzman ve yetkililere göre, Kürdistan’ın bağımsızlığı için Bağdat’ın desteğini sağlamak, ABD’nin desteğini almaktan daha önemli. Uzmanlar göre, Bağdat ve Erbil barışçıl bir anlaşmaya varırsa, ABD dünyanın bağımsız 196'ıncı devletini selamlayabilir.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli