ABD ve İngiltere Efrin’deki saldırıyı kınadı

Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "ABD, bugün Efrin'de masum insanları hedef alan korkak terör eyleminin ardından Suriye'de ülke çapında ateşkesin desteklenmesi ve uygulanması çağrısını yineliyor" dedi.

Mike Pompeo, Rojava’nın Efrin kenti merkezinde bomba yüklü yakıt tankeriyle gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.

Saldırıya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan Pompeo, "ABD, bugün Efrin'de masum insanları hedef alan korkak terör eyleminin ardından Suriye'de ülke çapında ateşkesin desteklenmesi ve uygulanması çağrısını yineliyor. Böylesi şeytani bir eylem hiçbir taraf için kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da benzer bir açıklama yayımlayarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin siviller ve çocuklardan oluştuğuna vurgu yaptı.

Ortagus, "ABD, ramazan orucunu açmak için markette alışveriş yapan onlarca insanın ölümüne yol açan Afrin'deki terör saldırını kınamaktadır. Böylesi şeytani bir eylem hiçbir taraf için kabul edilemez" dedi.

İngiltere'den "dehşet verici" tanımı

Öte yandan saldırıya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan İngiltere'nin Ortadoğu Bakanı James Cleverly ise "dehşet verici" ifadelerini kullandı.

Cleverly, "Afrin'de bir pazar yerinde patlatılan bombayla onlarca sivilin hayatını kaybettiği yönündeki haberlerle dehşete düştüm" dedi.

Paylaşımında Suriyelilerin bugüne dek yeterince acı çektiğini vurgulayan Cleverly, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in ülke çapında bir ateşkes çağrısını tüm tarafların dikkate alması çağrısında bulundu.

Efrin’deki saldırı

Efrin’de dün kent merkezinde sivillerin yoğun olarak bulunduğu Racu caddesinde bomba yüklü mazot tankeri infilak ettirildi.

Saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu 53 kişi yaşamını yitirdi, en az 170 kişi de yaralandı.

Şu ana kadar saldırıyı üstlemem olmadı. Ancak Türkiye saldırının YPG tarafından yapıldığını öne sürüyor.

Hatay Valiliği: Bombalı aracı getiren şahıs yakalandı

Öte yandan Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, olayın saat 15.40 sıralarında Efrin merkezindeki eski Efrin Mahallesi'nde bulunan pazar yerinde gerçekleştiği ifade edildi. Saldırıyla ilgili olarak bir şüphelinin yakalandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Patlamanın da etkisiyle olay yerinde meydana gelen yangın söndürülmüş olup patlayan aracı olay yerine getiren şüpheli şahıs emniyet birimlerimiz tarafından yakalanmıştır."

Açıklamada, yaralıların tedavilerinin Efrin ve Hatay'daki hastanelerde devam ettiği bildirildi.