Kürt toplumunda trajik kayıplar: Hayaller ve gerçekler arasında sıkışan diaspora gençleri

29-03-2025
Yaşamına son veren gençlerden biri
Yaşamına son veren gençlerden biri
Etiketler Kürt Diasporası İntihar vakası İngiltere Almanya
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) – Diasporada yaşayan Kürt gençleri büyük zorluklar ile karşı karşıya. Geçen hafta, Avrupa’da  iki ayrı olayda 2 genci hayatına son verdi.

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Pforzheim şehrinde yaşayan, Duhok’un  Xanke yerleşkesinden olduğu belirten Ala H. bir genç yaşamına son verdi.

8 yıldır İngiltere’de yaşayan Mahmud Abdulkadir isimli Kürt genci tren raylarına atlayarak yaşamına son verdiği ortaya çıktı. Bu gencin hikayesi hakkında çok çeşitli söylentiler var. Anne babasının Almanya'dan Kürdistan Bölgesi'ne sınır dışı edildikleri, bu gencin ise İngiltere'de yalnız kaldığı söyleniyor.

Gençlerin sınır dışı edilmesi kararı sonrası içerisine düştükleri bunalım nedeniyle hayatlarına son verdikleri tahmin ediliyor.

İngiltere Kürt Derneği İnsani İşler Sorumlusu Seyid  Hewrami sık sık durumu kötü olan veya yardım ihtiyacı olan gençlerin dosyalarını yayınlıyor.

Rûdaw’a konuşan Seyid  Hewrami,  diasporada yaşayan Kürt gençlerin yaşadığı zorluklar ve intihar vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hewrami, geçen hafta İngiltere'de yaşamına son veren Mahmud Abdulkadir adlı genç hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Bu gencin 2018'de Avrupa'ya geldiğini, Sırbistan'da ailesinden ayrıldığını, İsviçre ve Almanya arasında sınır dışı edilme sorunları yaşadıktan sonra İngiltere'ye ulaştığını anlattı. İngiltere'de oturma izni almasına rağmen, kendini tren raylarına atarak yaşamına son verdiğini doğruladı.

Hewrami, bu gencin içine kapanık olduğunu ve akşamları felsefi kitaplar okuduğunu, son zamanlarda işsiz olduğunu ve berberlik mesleğini öğrenmeye çalıştığını belirtti. Hewrami, gencin intiharının Bournemouth ile Bristol arasında bir yerde gerçekleştiğini ancak sebebi için net bir şey söylenemeyeceğini belirtti.

Diasporadaki Kürt gençlerin intihar sebepleri hakkında Hewrami, bu gençlerin Avrupa'ya büyük hayallerle geldiklerini ancak gerçekliğin beklentileriyle örtüşmediğini vurguladı. Eski nesil göçmenlerle yeni nesil arasında büyük fark olduğunu, önceki neslin daha dayanıklı olduğunu, günümüz gençlerinin ise Avrupa'daki zorlukları kaldıramadıklarını belirtti.

Hewrami, herkesin Avrupa'ya uyum sağlayamayacağını ve bazı kişiler için Avrupa'nın çözüm olmayıp aksine yaşam tarzlarını bozarak psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Rûdaw TV’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu Diaspora Programına konuk olan İngiltere Kürt Derneği İnsani İşler Sorumlusu Seyid  Hewrami ile yapılan röportaj şu şekilde:

Rûdaw: Sayın Seyid  Hewrami, bu vakayı kendiniz anlatmanızı istiyorum. Erbilli olduğu söylenen ve sekiz yıldır Avrupa'da olan bu genç neden yaşamına son verdi? Ayrıntılar nedir? Sanırım İngiltere'deki ailesi ve arkadaşlarıyla da konuştunuz.

Seyid  Hewrami: Maalesef bu haberler yeni değil. Avrupa'da gençler bu şekilde yaşamlarına son veriyorlar. Geçen yıl ve önceki yıllarda da bu tür örneklerimiz vardı. Umarım bir daha bu tür kötü haberler duymayız ve tekrarlanmaz. Bu gencin hikâyesi 2018 yılına dayanıyor. Avrupa'ya Sırbistan'a gidiyor, orada ailesinden ayrılıyor. Bu genç, ailesi - babası, annesi ve kardeşleri Almanya'ya giderken o Sırbistan'da kalıyor. Birkaç girişimden sonra en son İsviçre’ye ulaştı, uzun süre İsviçre'de kaldı. Orada oturumu reddedildi. Oradan Almanya'ya geçiyor. Babasının söylediğine göre beş ay Almanya'da kaldı, Almanya onu İsviçre'ye sınır dışı etti. Bu yüzden seçeneği kalmadı ve İngiltere'ye ulaştı. Buraya geldiğinde oturum izni aldı. Bu trajediyi yaşadığı sırada oturma iznini almıştı.

Birkaç ay önce çalıştığı yerdeki arkadaşlarıyla konuştum. Anlattıklarına göre içine kapanık bir genç. Akşamları felsefi kitaplar okuyan biriymiş. Sürekli kitap okumakla meşgul olmuş. Son zamanlarda çok işsizdi, hatta bu eylemi gerçekleştirmeden bir hafta önce, berberlik işini öğrenmek için bir kursa başlamıştı. O kurs sayesinde iş bulma şansını elde edecekti. Çünkü bu ülkede iş bulmanın en kolay yolu bu. Ama bu genç kursta başarılı olamadı. Son olarak benim ulaştığım kaynaklara göre, Bournemouth ve Bristol arasında bir yerde, o bölgenin küçük bir ilçesinde bu trajedi başına geldi. Bazı sitelerde yayınlandığı gibi, bir yerden kendini aşağı attığı söylentisi doğru değil. O başka bir Kürt  genci. Bahsi geçen Mahmud Abdulkadir, kendini tren raylarına attı, trenin altında feci şekilde can verdi. Ne yazık ki, önceki bir genç de aynı şekilde yüksek bir yerden kendini atmıştı.

Rûdaw: O da Kürt müydü Sayın Seyid ?

Seyid  Hewrami: Evet Kuzey Kürdistanlıydı.

Rûdaw: Siz diasporadaki gençlerle sürekli diyalog içerisindesiniz. Bu gençlerin intihar aşamasına getiren nedenler nedir?

Seyid  Hewrami: İngiltere’ye genelde Avrupa’ya gelen gençler büyük bir umutla tüm hedeflerini ve hayallerine ulaşmak istiyorlar. Ancak buraya geldiklerinde bekledikleri gibi olmuyor. Hiçbir şeyin hayallerindeki gibi olmadığını görüyorlar, tahammül edemiyorlar. Yeni nesil bir önceki nesile göre oldukça hassas ve zorluklara karşı çabuk pes eden bir yapıya sahip. Çok fazla bir zorluk yaşamamış bir nesil.  Geçmişte Kürdistan'ın durumu çok zordu, insanlar buraya gelirdi, durum ne kadar kötü olursa olsun geri dönmeyi düşünmezlerdi, burada yaşar ve çalışırlardı. Tüm zorluklara rağmen yaşama tutunmayı başarırlardı. Şimdiki gençler öyle değil. Herkesin Avrupa'ya gelmeye ihtiyacı yok aslında. Dolaysıyla Avrupa'ya gelmeye ihtiyacı olmayanlar buradaki yaşam şartları karşısında psikolojik anlamda hastalanıyorlar. Davranış bozuklukları başlıyor.

Rûdaw: Bu konuda bir şey söylemek istiyorum, özellikle İngiltere'de, burada Avrupa'da, Amerika'da, diğer yerlerde, yaşamdaki psikoloji durumlarda yardımcı olacak için acil yardım hatları var. Çünkü dini açıdan bu suçtur, her açıdan insanların ve kendi hayatına son vermek suçtur.

O noktaya geldiklerinde size yardımcı olacak acil yardım hatları var. Size yeni bir bakış açısı kazandırarak, sorunlarınızı nasıl çözebileceğinizi ve üzerinizdeki büyük baskıyı nasıl ortadan kaldırabileceğinizi anlamanıza yardımcı oluyorlar. İngiltere'de NHS acil yardım hattı var, numarası 111, onlarla iletişime geçebilir ve büyük fayda sağlayabilirsiniz. Ayrıca Samaritans adında bir kuruluş da var, bunlar İngiltere Sağlık Kurumu'nun web sitesinde resmi olarak yayınlanmıştır, numaraları 116 ve 123'tür. Ben de web sitelerine baktım.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: AP

'Katargate' soruşturması: Netanyahu tanık sıfatıyla ifade verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ‘Katargate’ soruşturması kapsamında ifade verdi. Netanyahu'nun şüpheli değil, tanık sıfatıyla ifadesine başvurulduğu belirtildi