Efsanelere konu gizemli canavarı için son 50 yılın en büyük araştırması başladı
Haber Merkezi - Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar İskoçya'daki Ness Gölü'nde yaşadığına inanılan ve Nessie olarak anılan canavarı bulmak için bölgeye akın etti.
İskoçya'daki Ness Gölü'nde efsane haline gelen gizemli canavar için düzenlenen son 50 yılın en büyük arama çalışmasına ABD'den, Avustralya'dan ve Japonya'dan gönüllüler katıldı.
Keşif ekibi, dünyayı nesillerdir büyüleyen bu gizemi çözmek için termal tarayıcılara sahip dronlar, kızılötesi kameralara sahip tekneler ve su altı hidrofonu kullandı.
AFP'ye konuşan Ness Gölü Genel Müdürü Paul Nixon, "Dünyada Nessie'nin adını duymayan yok ama yine de en büyük sorularımızdan biri Ness Gölü Canavarı nedir sorusuna yanıt bulmaktır” dedi.
36 kilometre uzunluğundaki ve 240 metre derinliğindeki tatlı su gölü, hacim bakımından Birleşik Krallık'taki en büyük göl. Hafta sonu başlayan çalışmalarda göl didik didik edildi. O anlar ise internetten canlı yayınlandı.
Arama çalışmalarına Fransa'dan katılan 21 yaşındaki Tatiana Yeboah, Ness Gölü’nü ziyaret etmenin kendisi için bir hayal olduğunu söyledi.
Yeboah, "Bu bir efsane de olabilir, gerçek de olabilir; bunun ikisinin ortasında bir şey olduğuna inanmayı seviyorum” dedi.
Araştırmacılar, termal tarayıcıların en derinliklerdeki anormallikleri tespit etmede bakımından hayati öneme sahip olabileceğine inanıyor.
Ness Gölü Canavarı ile ilgili hikayeler, İskoçya’da 6’ncı yüzyıldan kalma kayıtlara kadar dayanıyor. Nessie olarak anılan canavarı Mayıs 1933'te gündeme geldi. Yerel Inverness Courier gazetesi, göl kenarındaki yeni inşa edilmiş bir yolda araba kullanan bir çiftin, suda "muazzam bir çalkantı" gördüğünü bildirdi.
1934 yılında yayınlanan bir fotoğraf o dönem büyük heyecan yaratmış, ancak yıllar sonra bunun bir oyuncak olduğu ortaya çıkmıştı.
Bazıları canavarın plesiosaur gibi tarih öncesi bir deniz sürüngeni olabileceğini öne sürüyor.
1972'de Ness Gölü Soruşturma Bürosu o güne kadarki en büyük aramayı gerçekleştirdi ancak eli boş döndü.
1987'de Deepscan Operasyonu, gölün genişliği boyunca sonar ekipmanını konuşlandırdı ve "olağandışı boyut ve güçte tanımlanamayan bir nesne" bulduğunu iddia etti.
2018 yılında araştırmacılar, sularda hangi organizmaların yaşadığını belirlemek için Ness Gölü’nde bir DNA araştırması gerçekleştirdi.
Sonuçlar çok sayıda yılan balığının varlığına işaret etse de, plesiosaur veya benzeri büyük bir hayvana dair hiçbir iz bulunamadı.
Ancak yine de canavar, İskoçya ekonomisine her yıl milyonlarca pound turizm geliri sağlıyor.