Macron'dan Rûdaw'a özel: Sağ cenahla Yeşil Anlaşma ve göçü tartışacağız

28-06-2024
Zinar Şino
Etiketler Fransa Emmanule Macron Brüksel AB Yeşil Anlaşma Göç
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağcılarla göç ve 'Yeşil Anlaşma' konusunda stratejik görüşmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesinde ikinci gününde devam etti.

Zirve öncesi Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oylarını artıran aşırı sağ partilerle Avrupa Birliği'nin göç politikası hakkında stratejik görüşmeler yürüteceklerini söyledi.  

Macron, "Bu konu hakkında uygun müzakereler yapacağız. Yeşil Anlaşma ve göç meselesi üzerinde uzlaşmamız ve stratejik tartışmalar yürüteceğimiz ve hakkında karar vereveğimiz iki önemli konu olarak önümüzde duruyor " dedi.

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamento (AP) seçimlerinde aşırı sağ cenahın Fransa, Almanya ve Avusturya'da oylarını büyük oranda arttırması Avrupa’da dengeleri değiştirdi.

Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50’lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci olmuştu.

Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurmuştu.

Avusturya: Iraklı, Suriyeli ve Afgan göçmenleri sınır dışı edeceğiz

Öte yandan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, AB ülkelerinden koruma talebinde bulunan bazı mültecilerin şiddet eylemlerine katıldıklarını belirterek, “Fırsatları oluşturduğumuzda bunları Suriye ve Afganistan’a geri göndermeyi planluyoruz. Kuşkusuz içlerinde Iraklılar da var” dedi.

Karl Nehammer, Belçika’nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino’nun sorusunu yanıtlayan Başbakan Nehammer Iraklı, Suriyeli ve Afgan göçmenleri ülkelerine sınır dışı edeceklerini ifade etti.

Bu sadece Avusturya'nın tutumu olmadığını 15 AB ülkesinin de bu tutuma sahip olduğunu söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli