Cumhuriyetçi Senatörlerden Biden'a çağrı: İran'ı hemen vurun, çok sert vurun

28-01-2024
Etiketler Joe Biden Cumhuriyetçiler İran ABD
A+ A-

Haber Merkezi – 3 ABD askerinin ölümüne 25’inin yaralanması ile sonuçlanan Ürdün'de ABD kuvvetlerine  yönelik saldırıya tepkiler yoğunlaşıyor. Bazı önde gelen Cumhuriyetçiler, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı  Joe Biden'ı İran İslam Cumhuriyeti'ne saldırmaya çağırdı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Başkan Joe Biden'I  İran'a karşı askeri saldırı başlatmaya çağırdı.

"İran'ı hemen vurun, Sert vurun"

Graham, "İran'ı hemen vurun. Sert vurun" diye açıklamasında bulundu.

Lindsey Graham saldırıda hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına başsağlığı dilediği açıklamasında “Biden Yönetimi 'yapma' dediğinde İranlılar 'yapıyor'. Biden Yönetimi'nin söylemleri İran'da görmezden geliniyor. İran'a karşı caydırıcılık politikaları sefil bir şekilde başarısız oldu. Bölgede ABD güçlerine 100'ün üzerinde saldırı düzenlendi. İran kararsız” ifadelerini kullandı.

Graham, Biden yönetimine "İran içindeki önemli hedefleri vurmaya" çağrıda bulunduğunu söyledi. Eylemin ABD askerlerinin öldürülmesine “misilleme” olarak alınması gerektiğini, ancak aynı zamanda gelecekteki saldırganlığa karşı da “caydırıcı” olması gerektiğini söyledi; "İran'ı hemen vurun. Onlara sert bir şekilde vurun" demeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İran rejimi "bedelini altyapıları ve personeliyle ödemediği sürece" ABD birliklerine yönelik saldırıların devam edeceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanına sert eleştiri: Sefil şekilde başarısız oldu

Başkan Biden'ın ulusal güvenliği ele alma biçimini küçümsediğini belirten Graham, Savunma Bakanıo  Lloyd Austin hakkındaki düşüncelerini de paylaşarak şunları söyledi:

“Bakan Austin'in bölgedeki güçlerimize yönelik saldırganlığı caydırmaya yönelik çabaları sefil bir şekilde başarısız oldu. Eğer politikalarını şimdi değiştirmezlerse, bunun bedelini bölgedeki daha fazla Amerikalı asker ödeyecek."

Öte yandan Arkansas Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, Joe Biden'ı son birkaç ay ve yılda İran ve müttefiklerine karşı tepkisini zayıflattığı için eleştirdi.

"Biden İran'ı güçlendiriyor"

"Joe Biden, askerlerimize yönelik saldırıları kabul ederek yıllardır İran'ı güçlendiriyor. Biden, milyarlarca dolar ödeyerek Ayetullahlara rüşvet veriyor" dedi.

Tom Cotton "Maalesef böyle bir saldırıyı aylardır bekliyordum" dedi.

Cumhuriyetçi senatör, İran ve müttefiklerine karşı güçlü bir tepki çağrısında bulunarak "Bu saldırılara verilecek tek yanıt, hem İran içindeki hem de Ortadoğu'daki İran terörist güçlerine karşı yıkıcı bir askeri tepki olmalıdır. Bundan daha azı, Joe Biden'ın korkaklığına ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı olmaya layık olmadığına vurgu yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Meclis Sözcüsü Mike Johnson Pazar günü attığı tweette, "ABD, askerlerimize saldırmanın kabul edilemez olduğuna dair dünyaya çok açık bir mesaj göndermeli" dedi.

Senatörlerin tepkisi, Ürdün'deki bir ABD askeri üssüne düzenlenen insansız hava aracı saldırısının ardından geldi. İlk bilgilere göre saldırıda 3 ABD askeri öldü, 325 asker de yaralandı.

Hamas’ın İsrail’e saldırması arından patlak savaş ile birlikte 17 Ekim’den beri Kürdistan Bölgesi, Rojava, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine 158'den fazla saldırı düzenlendi.

Kendilerine Irak'taki İslami Direniş adını veren İran yanlısı silahlı gruplar, saldırıların ABD'nin Gazze savaşında İsrail'e verdiği desteğe bir tepki olduğunu söylüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli