BM Güvenlik Konseyi Suriye gündemi ile toplandı

27-10-2022
Etiketler Birleşmiş Milletler Suriye Geir O. Pedersen
A+ A-

Haber Merkezi – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye gündemi ile bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, Suriye Özel Elçisi Geir O. Pedersen, Suriye’nin durumunun birçok açıdan kötü olduğunu belirtirken, “Suriye’nin durumu konusunda karamsarız” dedi.

Pedersen, Suriyeli kadınların birçok açıdan ezilmesine dikkat dikkat çekerken siyasi alandaki karamsarlığını da saklamadı.

Pederse, “Maalesef, Suriye’de yürütülen siyasi süreçte bugüne kadar herhangi bir sonuç elde edilemedi. Suriye halkı hâlen acı çekiyor. Bu acı, sadece şiddetten değil, stratejik bloklaşmadan da kaynaklanıyor. Suriye’de şimdiye kadar anlaşmazlıklar çok fazla” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Yöneticisi Reena Ghelani de, anlaşmazlıkların hâlen de Suriye halkının, özellikle de temas hatlarındaki halkın yaralanması ve ölmesine sebep olduğunu belirterek, “Devam eden savaşın sivillere ve sivil yapılara etkisi devam ediyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi  verilerine göre, sadece ağustos ve eylül aylarında en az 92 kişi öldürülürken 80 kişi de yaralandı” diye konuştu.

BM Daimi Temsilcisi Besam Sabah, konuşmasında, Suriyedeki “gayrimeşru” askeri yapıyı hedef aldı.

Sabah, “Suriye’deki her gayrimeşru askeri varlık, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası sözleşmelerin ihlalidir. Bu durum, derhal ve koşulsuz şartsız sonlandırılmalı. Buna ek olarak, Suriye Devleti ile iş birliği yapılmadan teröre karşı tam bir savaş yürütülemez” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye toplantısı 25 Ekim’de düzenlenmişti. Toplantıda, Suriye’de insani, ekonomik ve askeri alanlardaki son gelişmeler masaya yatırılmıştı.

BM Suriye temsilcilerine göre, Suriye’de hiçbir bir alanda herhangi bir gelişme söz konusu değil.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli