Erbil (Rûdaw) - Almanya Parlamentosu, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki güçlerinin görev süresinin uzatılmasını tartışıyor.
Almanya hükümeti, Parlamentodan Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki güçlerinin görev süresinin Ocak 2026'ya kadar uzatılmasını talep etti.
Cuma günü yasa tasarısının ilk okuması Alman Federal Parlamentosu'nda yapıldı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Parlamento’da yaptığı konuşmada, IŞİD'in Irak'taki faaliyetlerinin devam ettiğini ve orada Alman kuvvetlerine hâlâ önemli bir görev düştüğünü söyledi.
Almanya Savunma Bakanı, "NATO'nun Irak'taki misyonu, Irak'ın isteği doğrultusunda devam etmelidir. Uluslararası Koalisyon’un misyonu gelecekte sona erecektir. Bu gelişmeler konusunda uluslararası ortaklarımız olan Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümetiyle mutabakat içinde olacağız. Sonuçların yakın zamanda netleşmesini bekliyoruz" dedi.
İktidar ve muhalefet partilerindeki milletvekillerinin çoğu, ordunun Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki görev süresinin uzatılmasını destekliyor.
Yasa tasarısı üzerine bir konuşma yapan Almanya Yeşiller Partisi parlamenteri Max Lucks şunları dile getirdi:
“Temmuz ayında Kürdistan Bölgesi'ndeydim. Duhok ya da Erbil'e gittiğinizde, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında kilit rol oynayan Kürt müttefiklerimiz Peşmergelerle konuştuğunuzda şöyle diyorlar: ‘Lütfen kalın, desteğe ihtiyacımız var’. Bu misyonu genişleterek müttefiklerimizi bölgede bırakmayacağımızın mesajını veriyoruz."
Tasarıda, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki 500 Alman askerin kalması yönünde öneriler yer alıyor.
Sol Parti’nin Kürt asıllı milletvekili Gökay Akbulut, Alman hükümetinin Rojava’da, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kontrolündeki bölgelerden de durumdan haberdar olması gerektiğini söyledi.
Gökay Akbulut şunları söyledi:
"IŞİD'in güçlenmesi tehdidi artık Irak'ta değil, Kuzey Suriye'de. NATO müttefiki olan Türkiye, birkaç yıldır sistematik olarak Kürt Özerk Yönetimi'ni bombalıyor; Kürtler ise orada binlerce IŞİD'li yakaladı. Sayın Pistorius, eğer IŞİD'le başarılı bir şekilde mücadele etmek istiyorsanız, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik saldırılarını durdurmak için çalışmalısınız.”
Tasarı, Alman birliklerinin misyonu 31 Ekim'de sona ermeden önce, önümüzdeki oturumlarda görüşülmek ve karara bağlanmak üzere Parlamento komisyonlarına havale edildi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın