BM Güvenlik Konseyi: Rusya’nın saldırıları dünyayı felakete sürüklüyor

27-07-2023
Etiketler Birleşmiş Milletler Rusya Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi - BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna ve Rusya’nın ayrı ayrı talebiyle acilen toplandı. Ukrayna, Rusya’nın, tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından başlattığı saldırılarla ülkenin tahıl siloları, limanları, sivil altyapısı, ülkenin UNESCO tarafından koruma altında olan tarihi yapısı ve pazar günü bombalanan Odessa’daki tarihi katedrale saldırı konseye taşıdı. BM Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari “Rusya’nın bu son saldırıları Ukraynalılar ve dünya için felaketli bir dönemece işaret ediyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna ve Rusya’nın ayrı ayrı talebiyle acilen toplandı. Ukrayna’nın gündemi, Rusya’nın, tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından başlattığı saldırılarla ülkenin tahıl siloları, limanları, sivil altyapısı, ülkenin UNESCO tarafından koruma altında olan tarihi yapısıydı. Ukrayna, Pazar günü hasar gören Odessa’daki tarihi katedral saldırısını da konseye taşındı.

Rusya, Ukrayna’da Rus kökenli din adamlarına yönelik Kiev yönetimin uyguladığı baskıyı ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin baskı ve zulme karıştığını iddia ederek başka bir gündem maddesini Güvenlik Konseyi’ne taşıdı. İki ülkenin ayrı gündemleriyle toplanan konseyin ilk oturumunda, Rusya’nın din adamlarına yönelik Kiev yönetimin baskı iddiaları tartışıldı. Rusya’nın bir Ortodoks rahibe konseyde söz verilme talebi 3 evet oyuna karşı kullanılan 12 oyla reddedildi.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Rusya temsilcisi oturumun ilk bölümünde dört kez söz aldı ancak Ukrayna’nın gündeme getirdiği maddelerin görüşüldüğü oturumun ikinci bölümünde hiç söz almadı.

Rusya tarihi ve dini varlıklara saldırıları durdurmalı”

BM Genel Sekreteri’nin siyasi ve barış inşası işlerinden sorumlu yardımcısı Khaled Khiari, “Rusya’nın bu son saldırıları Ukraynalılar ve dünya için felaketli bir dönemece işaret ediyor” dedi.

Khiari, savaşın başlamasından bu yana UNESCO’nun Ukrayna’da 117 dini mekan da dahil olmak üzere 274 kültürel mekanın hasar gördüğünü doğruladığını ifade etti. Khiari, “Genel Sekreter’in bu hafta sonu belirttiği gibi, bu savaşın Ukrayna kültürü ve mirasına yönelik artan tehdidinden endişe duyuyoruz. Rusya’yı uluslararası korunan Ukrayna’nın kültürel varlıklarına yönelik saldırıları derhal durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli