ABD Dışişleri: Kürdistan Bölgesi seçimleri için tarih belirlenmesini memnuniyetle karşılıyoruz

27-06-2024
Rûdaw
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimleri
A+ A-

Diyar Kurde

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'nin Kürdistan Bölgesi'nde uzun süredir ertelenen parlamento seçimleri için tarih belirlenmesini memnuniyetle karşıladığını ve oylamanın "özgür, şeffaf ve daha fazla gecikme olmaksızın gerçekleşmesini" beklediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, günlük basın toplantısında Rûdaw muhabirinin sorusuna yanıt olarak, "20 Ekim'de parlamento seçimlerinin duyurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Miller, "Irak Kürdistan Bölgesi seçimleri demokratik sürecin hayati bir unsurudur ve yetkililerden bu seçimlerin özgür, şeffaf olmasını ve daha fazla gecikme olmadan gerçekleşmesini sağlamalarını bekliyoruz" dedi.

Oylamayı iki yıl geciktiren çok sayıda ertelemenin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Çarşamba günü seçimin 20 Ekim olarak belirlenmesini sağladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Erbil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürdistan parlamento seçimlerinin mutlaka yapılacağını belirterek, “Bu tarih herkesin üzerinde uzlaştığı bir tarih değil ama bizim nihai olarak seçtiğimiz tarihtir” dedi.

Kürdistan Bölgesi parlamento seçimleri, siyasi partiler arasında seçimin nasıl yapılacağı ve sandalye dağılımı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle birkaç kez ertelendi. Bağdat'ın müdahalesi ve Irak Federal Mahkemes'nin dini bileşenlerin parlamentodaki kotasını kaldıran tartışmalı kararı siyasi gerilimi artırdı. Nihayet geçen ay Bağdat'tan gelen ikinci bir kararla dini bileşenlere ayrılan beş sandalyenin iade edilmesiyle yeni bir karara varıldı.

Miller brifing sırasında, "Irak Kürdistan Bölgesi Başkanının tüm taraflar arasında anlaşmaya varma çabalarını takdir ediyoruz" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli