IŞİD’in Afrika ve Afganistan sorumlusu Bilal el-Sudani ABD operasyonu ile öldürüldü

27-01-2023
Rûdaw
Etiketler IŞİD Somali ABD IŞİD lideri Operasyon
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD'li üst düzey yetkililer, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla Somali'de düzenlenen bir operasyonda IŞİD'in önemli bölgesel lideri Bilal el-Sudani'nin öldürüldüğünü duyurdu.

Sudani ve yanındaki 10 IŞİD’li, ABD askerlerinin kuzey Somali'deki dağlık alanda bulunan bir mağara kompleksine baskın düzenlemesinin ardından çıkan çatışmada öldürüldü.

AFP’nin bildirdiğine göre, ABD'li yetkililer dün yaptıkları açıklamada, operasyonda ABD askerlerinin kayıp vermediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “25 Ocak'ta ABD ordusu, başkanın emriyle kuzey Somali'de Bilal el-Sudani de dahil olmak üzere bir dizi IŞİD üyesinin ölümüyle sonuçlanan bir saldırı operasyonu düzenledi. El Sudani, IŞİD'in Afrika'daki artan varlığını desteklemekten ve grubun Afganistan da dahil olmak üzere dünya çapındaki operasyonlarını finanse etmekten sorumluydu” dedi.

ABD'li bir yetkili de adının açıklanmaması koşuluyla, Kuzey Somali'deki dağ üssünden sadece Afrika'da değil, Afganistan'da faaliyet gösteren IŞİD’in Horasan koluna da fon sağladığını ve koordine edildiğini söyledi.

Opearsyonda öldürülen Bilal el-Sudani IŞİD’de katılmadan evvel 10 yıl boyunca, Somali'deki radikal dinci örgüt El-Şebab hareketi için savaşçı toplama ve eğitme görevlerini üstlendi.

Yetkili, "Sudani, kendisini ABD'nin terörle mücadele eylemi için önemli bir hedef haline getiren özel becerilere sahip, önemli bir operasyonel ve mali role sahipti" dedi.

Planlama aylarca sürdü

ABD operasyon güçleri, Sudani'nin saklandığı araziyi taklit etmek için inşa edilmiş bir alanda aylarca prova yaptı.

Yetkili, Biden'ın üst düzey savunma, istihbarat ve güvenlik yetkilileriyle görüştükten sonra bu hafta başlarında operasyona izin verdiğini söyledi.

Başka bir ABD’li yetkili de "düşman güçlerin operasyona tepkisi onun ölümüyle sonuçlandı" dedi.

Yetkili, bir askerin ABD askeri hizmet köpeği tarafından ısırılmasının opersyondaki tek “yaralanmaları” olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Somali ordusuna hava saldırıları ile destek veriyor

Yetkili, "Başkan Biden, nerede saklanırlarsa saklansınlar, ne kadar uzakta olursa olsunlar, ABD'ye ve Amerikan halkına yönelik terör tehditlerini bulup ortadan kaldırmaya kararlı olduğumuzu açıkça belirtti" dedi.

ABD kuvvetleri uzun süredir Somali'de hükümetle koordinasyon içinde faaliyet gösteriyor ve çoğunlukla El Şebab üyeleri ile savaşan ordu güçlerini desteklemek için hava saldırıları düzenliyor.

Bu hava saldırılarının bir kısmının Somali'nin kuzeyindeki Cibuti'deki ABD üssünden gerçekleştirildiğine inanılıyor.

Bir ulusal güvenlik düşünce kuruluşu olan New America tarafından derlenen verilere göre, Biden 2021'de başkan olduğundan bu yana 16 hava saldırısı gerçekleştirildi.

Suriye ve Afganistan’da da operasyonlar düzenlenmişti

Son Somali operasyonu, Biden'ın IŞİD liderlerine karşı düzenlenmesini emrettiği diğer üç opersyona eklendi.

Şubat 2022'de ABD güçleri, IŞİD lideri İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'nin kaldığı Suriye'nin kuzeyindeki bir eve baskın yaptı. Ancak ABD güçleri Kureyşi’ye ulaşamadan, Kureyşi bir bomba patlatarak kendisini ve aile üyelerini öldürdü.

Temmuz 2022'de, Suriye'deki bir başka ABD hava saldırısında, IŞİD liderlerinden Maher al Agal öldürüldü.

Geçen Temmuz ayının sonunda da ABD bir füze saldırısı ile El-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'yi Kabil'deki dairesinde öldürdü.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli