GÜNCELLENDİ - Biden'dan Gazze'deki ateşkesin uzatılmasına ilişkin açıklama

26-11-2023
Etiketler ABD Başkanı Joe Biden Gazze Ateşkes İsrail Hamas Filistin
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Başkanı Joe Biden, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin "daha fazla rehineyi serbest bırakmak ve daha fazla yardım sağlamak" amacıyla uzatılabileceğini söyledi.

Biden "Gazze'ye daha fazla yardım almak için bölgesel liderlerle sürekli temas halindeyim," dedi ve Gazze'ye daha fazla yardım göndermek ve rehinelerin serbest bırakılması için ateşkesin uzatılabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, "Hamas dört yaşında Amerikalı bir çocuğu ve 45 yaşında bir kadını serbest bıraktı. ABD, rehineleri iade etmek için mümkün olan her şeyi yapıyor" dedi.

Biden, "Daha fazla rehineyi serbest bırakmak ve Gazze'ye daha fazla yardım göndermek için Pazartesi günü ateşkesin uzatılması olasılığı var" dedi.

"Hamas ile bağlantısı olmayan insanların yararına Gazze'ye yardım göndermek için Ürdün, Katar, Mısır, İsrail ve bölge liderleriyle sürekli temas halindeyim" şeklinde konuştu.

Biden, "Hepimiz rehineleri kurtarmanın ve Hamas'ı Gazze'de iktidardan uzaklaştırmanın bir yolunu arıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hamas ve İsrail, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda dört günlük ateşkes ilan etti. Üçüncü grup rehine ve mahkumlar bugün (Pazar) değiştirildi.

24 Kasım 2023'te Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında yapılan dört günlük ateşkes anlaşmasının ilk grubunda Hamas 24 rehineyi, İsrail ise 39 tutukluyu serbest bıraktı.

25 Kasım 2023 Cumartesi gecesi geç saatlerde Hamas savaşçıları, 17 İsrailli ve yabancı rehineden oluşan ikinci bir konvoyu serbest bıraktı. Böylece serbest bırakılan rehine sayısı İsrail ikinci grupta 39 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada, "Hamas, 14'ü İsrailli, ikisi Taylandlı ve biri Rus olmak üzere 17 rehineyi Kızıl Haç'a teslim etti" denildi.

İsrail ordusu üçüncü grup olan 39 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı. Hamas şu ana kadar 58 rehineyi serbest bırakırken, İsrail iki grup halinde 78 Filistinli esiri serbest bıraktı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid Ensari, 39 Filistinli tutukludan oluşan üçüncü grubun bugün serbest bırakıldığını duyurdu.

7 Ekim saldırılarında Hamas üyeleri en az 240 İsrailli ve yabancıyı tutuklayarak Gazze Şeridi'ne geri götürdü.

Sağlık yetkililerine göre İsrail buna yanıt olarak Gazze Şeridi'ne hava ve kara saldırıları düzenleyerek yaklaşık 15 bin Filistinliyi öldürdü.

Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmanın bir diğer maddesi de İsrail'in insani yardım ve temel malzemelerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermesi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli