BMGK, Erbil-Bağdat arasındaki bütçe anlaşmasını olumlu karşıladı

26-08-2020
Rûdaw
Etiketler Birleşmiş Milletler Irak Kürdistan Bölgesi Jeanine Hennis-Plasschaert
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – BM Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Erbil ile Bağdat arasında bütçe krizinin çözümü için varılan anlaşmayı olumlu karşıladıklarını söyledi.

Birlişmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’in de katılımı ile video konferans yolu ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya katılan temsilciler, Erbil ve Bağdat arasında devam eden sorunlar hakkında görüş berlitti.

Toplantıda konuşan Jeanine Hennis-Plasschaert, yapıcı müzakerelerin ileriye dönük tek uygulanabilir yol olduğunu defalarca dile getirdiğini söyledi.

Plasschaert, mevcut Irak Anayasasının 2005 yılında büyük bir zaman baskısı altında kaleme alındığını hatırlatarak, “Genel ilkeler metinde yer aldı ve bunların uygulanması, müteakiben destekleyici yasalarla belirlenmeye bırakıldı. Ancak on beş yıldır belirlenemeyen bu ayrıntılar federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki tartışmayı şekillendirmeye devam ediyor” dedi.

Federal sistemin kademeli olarak geliştirilmesi konusunda on beş yıldır bir anlaşma olmadığını vurgulayan BM Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, bu süre zarfında doğal kaynakların dağıtımı ve tartışmalı bölgeler konusunda da herhangi bir anlaşma olmadığına dikkat çekti.

Plasschaert, “Bağdat ve Erbil, on beş yıldır haklarını ve yükümlülüklerini net bir şekilde tanımlayamadı. Bunun yerine, geçici kriz yönetiminin başka bir örneğine tanık oluyoruz. Ve elbette, Kürt kamu maaşlarının ödenmesi gibi konularda Bağdat ile Erbil arasında yakın zamanda varılan anlaşmayı, zayıf da olsa, ihtiyatla olumlu buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen de, Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu desteklediklerini ifade ederek, “Her iki tarafı da en yakın zamanda aralarında yaşanan problemlerin çözümü için, en azından doğal kaynakların kullanımı, bütçe dağılımı ve güvenlik konularında, teşvik ediyoruz” dedi.

Çin'in BM'daki Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang ise, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında süren diyaloğu ve bütçe meselesi ile doğal kaynakların kullanımı konusunda anlaşmayı desteklediklerini belirterek, “Tarafların aralarındaki sorunları birlikte çalışarak çözmelerini destekliyoruz” diye konuştu.

Başbakan Barzani, Irak Başbakanı Kazımi ile görüşmüştü

Irak hükümeti Mayıs ayından beri Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarını gecikmeli gönderiyordu. Bağdat, Erbil ile müzakerelerde şartlarını ağırlaştırarak Kürdistan Bölgesi bütçesini aksatıyordu. Taraflar arasında son aylarda yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.

Başbakan Mesrur Barzani, 15 Ağustos’ta Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmedeErbil ve Bağdat arasındaki sorunların Irak anayasasını göre çözümü tartışılmıştı.

Görüşmede Kazımi, Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşları için 320 milyar dinar göndereceklerini belirtmişti.

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki bütçe meselesi Kazımi’nin Washington ziyaretinde de dila gelmiş, ABD yönetimi Bağdat’tan bu sorunu aşmalarını istemişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli