Avrupa Konseyi’nden açıklama: Osman Kavala serbest bırakılmalı

Haber Merkezi - Osman Kavala'ya Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi hakkında açıklama yapan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Kox, "Kavala daha fazla gecikmeden serbest bırakılmalıdır" dedi.

"Osman Kavala'nın bir İstanbul mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılması beni derin hayal kırıklığına uğrattı" diyen AKPM Başkanı Tiny Kox, "Yaklaşık beş sene tutuklu kalması ve şu anda da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği ortada olan yargı süreci sonunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış olması şoke edici" diyen Kox, "Kavala daha fazla gecikmeden serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davada mahkeme heyeti, tutuklu Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" iddiasıyla 18'er yıl hapislerine ve tutuklanmalarına karar vermişti.

Karar, hem Türkiye içerisinde hem de uluslararası alanda tepki ile karşılanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi daha önce davanın "siyasi" olduğunu açıklamış ve Kavala'nın serbest bırakılmasını istemişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de Şubat ayında "ihlal prosedürü" ile ilgili ara kararı kabul etmişti.