Ukrayna, Rusya ile aynı gün kutlamamak için Noel'in tarihini değiştirdi

25-12-2023
Rûdaw
Etiketler Ortodoks Rusya Ukrayna Volodimir Zelenski
A+ A-

Haber Merkezi - Çoğunluğu Ortodoks inancına sahip olan ve Ruslar gibi Noel'i 7 Ocak'ta kutlayan Ukraynalılar kilisenin onayına dayanarak bu yıl Noel'i öne çekerek 25 Aralık'ta kutlamaya karar verdi.

Ukrayna'daki Ortodoks Hıristiyanlar, tıpkı Rusya’da olduğu gibi Noel’i Jülyen takvimine göre 7 Ocak’ta kutluyordu. Ancak bu yıl Rusya'dan farklı olarak ilk kez Noel'i 25 Aralık’ta kutluyorlar.

Gregoryen takvimini takip eden Hıristiyanlar için 24 Aralık Noel arifesi, 25 Aralık ise Noel oluyor.

Dün Ukrayna'nın Odessa kentindeki Mehd Kilisesi'nde çok sayıda Hıristiyan ilk kez Noel arifesininde kutlama yapmak üzere bir araya geldi.

Kilisenin rahibi konuşmasında, "Noel'i tüm dünyayla birlikte kutlamamız ve Moskova'dan uzak durmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıldönümünü tüm Ukrayna ile, bağımsız Ukrayna ile kutlamak bizim için gerçekten çok önemli" dedi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bu yıl Temmuz ayında Noel kutlamasının tarihinin değiştirilmesi ile ilgili kararnameyi imzalamıştı.

Kimilerine göre bu karar, Noel kutlamalarının 7 Ocak'ta yapılmasını dayatan Rus mirasından bir kopuş niteliğinde.

Pazar günü Noel arefesinde verdiği mesajda Zelenskiy, Ukraynalıların Noel’i hep beraber kutladığını duyurdu.

Anma törenine katılanlardan Dennis, "Değişimde Ukrayna'ya destek olmak istedik, çünkü değişim zordur. Aralık’ın 25'inde ve Ocak’ın 7'sinde kutlayabiliriz" dedi.

Şarkıcı Tetiana da karardan duyduğu sevinci, "Sonunda Noel'i tüm dünyayla birlikte kutladığımız için çok mutluyum" sözleri ile dile getirdi.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün araştırmalarına göre, Ukrayna’da nüfusun yüzde 85'i Hıristiyan. Bunların yüzde 72'si Ortodoks, yüzde 9'u ise Katolik. Araştırmaya göre, Ukrayna'da 6 bin 185 Ortodoks ve 4 bin 733 Katolik kilisesi bulunuyor.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 5 Ocak 2019'da Fener Rum Patriği Bartholemeos tarafından imzalanan "tomos" adlı kararname ile bağımsızlığını kazandı.

Kilise yüz yıllardır Moskova Patrikhanesi'ne bağlıydı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022’de Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa, Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill de destek vermiş, Ukrayna cephesinde hayatını kaybeden tüm Rus askerlerin günahlarının affedileceğini söylemişti.

Patrik Kirill’in bu sözleri Ukrayna’da tepki ile karşılanmıştı.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli