Sosyal medyada 'Çin'de darbe' iddiası

25-09-2022
Etiketler Çin Darbe Şi Cinping
A+ A-

Haber Merkezi - Sosyal medyada yayılan "Çin'de darbe olduğu ve Başkan Şi Cinping'in gözaltına alındığı" söylentisi gündeme damgasını vurdu. Twitterda “Çin’de darbe” hashtagı TT oldu.

Olaya ilişkin Çin devletinden henüz resmi bir açıklama gelmezken, iddianın inançla yayılması ve birçok kullanıcının oldukça olası olduğunu düşünmesi dikkat çekti.

Dünya kamuoyu, iki gündür sosyal medya üzerinden "Çin'de darbe" iddialarıyla çalkalanıyor. Twitter başta olmak üzere uluslararası sosyal medya platformlarında hızla yayılan "Çin'de darbe olduğu ve Başkan Şi Cinping'in gözaltına alındığı" söylentisi kullanıcılar tarafından tartışılırken, birçok kullanıcının doğrulama gelmeden darbe iddiasına kuvvetle inanması ve şaşkınlık duymaması, uzmanlara göre, ülkedeki siyasi ortama dair bir ipucu.

Bu tür tahminler için belirtilen kanıtlar, Çin'in bazı bölgelerinde iptal edilen yolcu uçuşlarının raporları, Şi Cinping'in bir süredir halk arasında görünmediğini ve askeri araçların başkent Pekin'e doğru hareket ettiği iddia edilen görüntüleri içeriyor.

Birkaç kullanıcı ise, Çin'de yaşayan tanıdıklarıyla iletişime geçtiklerini ve ülkede sosyal medyanın askıya alındığını öğrendiklerini öne sürdü. Ülkede son günlerde uçuşların iptal edilmesinin de darbenin bir işareti olduğu iddia edildi.

Çin Devlet Başkanı  Şi Cinping'in'e karşı darbe yapılacağına dair söylentiler sosyal medyada dolaşırken, uzmanlar şu ana kadar Çin'de herhangi bir darbe veya herhangi bir rahatsızlık olduğuna dair somut bir kanıt bulunmadığının altını çiziyor.

Olaya ilişkin Çin devletinden henüz resmi bir açıklama gelmezken, sosyal medyada söylentinin yankıları hala sürüyor ve Twitter gündemindeki yerini koruyor.

İddia edilen askeri hareketin videoları sosyal medyada dolaşıma girdi.

Çin'in Yaklaşan Çöküşü kitabının yazarı Gordon G Chang Tawitter hesabından yaptığı paylaşımda "Pekin'e hareket eden askeri araçların bu videosu, ülkedeki uçuşların yüzde 59'unun durdurulmasından ve üst düzey yetkililerin hapse atılmasından hemen sonra geliyor. Çok fazla duman var, bu da ÇKP'nin içinde bir yerde bir yangın olduğu anlamına geliyor. Çin, kararsız"ifadelerini kullandı.

Darbe yaptığı iddia edilen bir general olduğu iddia edilen resimler Hindistanlı anonim hesaplardan yayınlandı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli