Rus yetkili: Hakan Fidan’ın ziyareti pozisyonumuzu değiştirmeyecek

25-08-2023
Etiketler Sergey Ryabkov Rusya Tahıl Anlaşması Türkiye Hakan Fidan Buğday
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rûdaw’a konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Tahıl Anlaşması’na ilişkin soruya verdiği yanıtta “Fidan’ın Rusya ziyaretinin kendi pozisyonlarını değiştirmeyceğini” kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rûdaw’a yaptığı değerlendirmelerde Tahıl Anlaşması’na ilişkin konuştu.

Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi’nin sorularına yanıt veren Ryabkov, Kürdistan petrolünün yeniden akışına yönelik soruyu da yanıtladı.

Rûdaw’ın sorduğu sorulara Ryabkov’un yanıtları şöyle oldu:

Rûdaw: Putin, Rusya Afrika Zirvesi’nde Rusya’nın ürünlerini Afrika ülkelerine ihraç etmeye hazır olduğunu, hatta bunu ücretsiz yapabileceklerini söylemişti. Tahıl Anlaşması’nın yeniden devreye girme ihtimali var mı? Öte yandan bu anlamda Erdoğan’ın da çabaları söz konusu ve yakın zamanda Rusya’ya gelmesi gündemde.

Ryabkov: Bildiğiniz gibi, bu konuda diyalogtan kaçınmıyoruz ve biz sabırla, detaylıca ve yavaş yavaş pozisyonumuzu belli ediyoruz. Pozisyonumuz son derece belli. Biz sözlere inanmıyoruz. Bizim bunlara karnımız tok.

Öncelikle en başta verdikleri ve tutmadıkları sözleri yerine getirsinler. Sonrasında da bizler duruma bakacağız ve değerlendireceğiz.

Şayet tüm taleplerimiz yerine getirilirse, o zaman Rusya tamamen Tahıl Anlaşması olarak bilinen anlaşmaya geri dönecek.

Rûdaw: Ama öte yandan Erdoğan, bir anlaşma olması yönünde ısrarcı. Yeni bir anlaşma mı imzalanacak yoksa eski anlaşma mı yenilenecek?

Ryabkov: Türkiye Cumhurbaşkanı büyük bir çaba gösteriyor. Öyle zannediyorum ki bizim temaslarımız Türk yetkililerle devam edecektir.

Örneğin, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya’ya ziyareti söz konusu. Ama elbette bu ziyaret, bizim pozisyonumuzu değiştirmeyecektir. Biz pozisyonumuzu Türk dostlarımız ve mevkidaşlarımıza da anlatacağız.

Rûdaw: Türkiye Dışişleri Bakanı, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ı ziyaret etti ve gündemde şu anda Kürdistan petrolünün Türkiye aracılığıyla yeniden ihracı söz konusu. Size göre, dünya enerji piyasası baz alınınca bu sorunun çözümü nedir?

Ryabkov: Bu konuda yetkili değilim, fakat şunu dile getirmek isterim: Rusya, Ortadoğu’daki tüm komşularının egemenlik ve bütünlüğüne saygı duyar. Öte yandan o bölgede meydana gelen tüm gelişmeleri ve mevcut süreci büyük bir dikkatle izliyoruz.

Söz konusu bu problemin de kötü niyet barındıran bir dış müdahale olmadan çözüme kavuşturulmalı. Özellikle bölge dışı aktörlerin etkisi olmamalı, fakat maalesef bölge-dışı aktörlerin etkisi söz konusu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli