ABD Başkanı Biden 'silah kontrolü' yasasını imzaladı

25-06-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Başkanı Joe Biden Silah
A+ A-

Haber Merkezi - ABD'de Başkan Joe Biden, silah satışına kısıtlamalar getiren yasa tasarısını imzaladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin üzerinde anlaştığı ve ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği silah kontrolü yasasını imzaladı.

ABD'deki silah şiddetine karşı silah alımını kısıtlayan ve yasa dışı silahların denetlenmesine imkan tanıyan yasa, Biden'ın onayına sunulduktan sonra yürürlüğe girmiş oldu.

Beyaz Saray'da onayına sunulan yasayı imzalayan Biden, ABD'de yıllardır beklenen bazı düzenlemeleri içeren bu yasanın "çok fazla hayat kurtaracağını" söyledi.

Senato'daki Cumhuriyetçiler ve Demokratların üzerinde anlaştığı ve dün Senato Genel Kurulunda onaylanan silah düzenlemesi yasası, Temsilciler Meclisi'nde de 193 "hayır" oyuna karşı 234 "evet" oyu ile kabul edilmişti.

30 yıldır bir ilk

ABD Kongresi, bu yasayla son 30 yıldır ilk kez silah kontrolü konusunda düzenleme yapmış oldu.

Yürürlüğe giren yasa, Demokratların yıllardır talep ettiği ancak Cumhuriyetçilerin karşı çıktığı birçok kısıtlamayı içermese de Kongre'nin silah satışıyla ilgili tedbirler konusundaki eylemsizliğini sonlandırması açısından önem taşıyor.

Yasa ayrıca, saldırı silahlarının satışına 10 yıllığına yasak getiren 1994 tarihli yasadan beri Kongre'nin silahlı şiddete karşı aldığı en ciddi önlem olarak tarihe geçti. Söz konusu yasak 2004'te yürürlükten kalkmıştı.

Başta Biden olmak üzere Demokratlar, saldırı tüfeklerinin yeniden yasaklanması, yüksek kapasiteli şarjörlerin satılmaması ve silah almak isteyen herkesin geçmişinin incelenmesi gibi önlemlerin de alınmasını istiyor.

Geçen ay Buffalo'daki ırkçı saldırı ve Texas'ta bir okula düzenlenen silahlı saldırılarla ülke genelindeki protestoların ardından silah kontrolü düzenlemesi yeniden gündeme gelmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli